"Подкрепата за бизнеса трябва да продължи. Това от своя страна налага и промени в постановление 151 на Министерския съвет. Предвид прекратяването на част от противоепидемичните мерки, се предвижда оптимизиране на мярката 60/40". 

Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев преди началото на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Как ще се промени мярката 60/40 за юни и юли

Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев преди началото на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той представи Виолина Накова като новия председател на Съюза за стопанска инициатива. Тя е първата жена, заемаща този пост, посочи министърът.



По думите на Донев мярката ще бъде продължена още 2 месеца - юли и август, с остатъчен ресурс от европейско финансиране

Държавата предлага, ако фирмата докаже спад на приходите над 40 процента, да продължи да получава компенсации за заплатите на служителите в размер от 60 процента от осигурителния доход, а при спад над 30 процента - компенсацията да е 50 на сто от осигурителния доход. 

В момента изискването за всички компании е да докажат спад на приходите над 20 процента. Предстои да се уточни периодът, в който бизнесът ще доказва спад на приходите си. 

"Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление, изхождайки от факта, че има три ограничения, за да бъде той по-добър. Първото е, че няма предвидени средства в бюджета, второто - няма действащ парламент, за да промени това, и третото ограничение е чисто времево, тъй като няма да има достатъчно време за по-сериозни изменения".

Това заяви след срещата председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg