Министърът на на труда и социалната политика Гълъб Донев припомни, че предходното правителство продължи мярката мярката "60/40" до 31 май.

До април месец тя се финансираше със заемни средства по инструмента SURE на ЕК, а след това е продължена с бюджетни средства.

В момента се прави анализ на мярката, на предприятията и на заетите, които са подкрепени по "60/40", каза Гълъб Донев.

Водят се преговори и със службите на ЕК. В следващите няколко дни ще стане ясно как ще продължи подкрепата по мярката, ще се запазят ли същите параметри от 60 на 40 на подкрепа, или ще има други.

Mярката 60 на 40 сe удължава до края на май с важна промяна


По думите на министъра е добре да се даде още "малко глътка" на бизнеса и да се направи един плавен преход към нормална икономическа активност. Ще бъдат подкрепени всички сектори с намалени обороти и затваряне по причини, свързани с пандемията от Ковид.

istock
istock

"Обсъждаме и правим почти всичко възможно поне още два месеца да бъдат подкрепени", каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Министърът уточни, че причината да се търси решение само за юни и юли, е че в момента правителството работи по параметри, зададени от бюджета и всички разходи, включително и добавката за 50-те лева на пенсионерите, идват от съкращаване на разходи за други политики, както и за намаляване на разходите за персонал.

Как се представи България при отчитане на харчовете за анти Covid мерките

"Всички тези мерки, които подкрепят заетостта, както и подкрепят пенсионерите с 50 лева към пенсиите, подпомагат потреблението и икономическото възстановяване и не са за пренебрегване", допълни Гълъб Донев.

За всички параметри на подкрепата и за дизайна на мярката ще има яснота следващата седмица след разговорите с ЕК.

Попитан дали е направена проверка в министерството, министърът каза, че проверките в министерството продължават, до момента няма установени фрапиращи нарушения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg