Мярката 60/40 ще бъде променена за юни и юли, каза за БТА президентът на КНСБ Пламен Димитров. Промяната ще се гледа на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица.

Ако фирмата докаже спад на приходите над 40 процента , държавата ще продължи да изплаща компенсации за заплатите на служителите в размер от 60 процента от осигурителния доход, а при спад над 30 процента - компенсацията ще е 50 на сто от осигурителния доход.В момента изискването за всички компании е да докажат спад на приходите над 20 процента.

Най-вероятно ще се изчислява спад на приходите от продажби на фирмите между април - май 2021, спрямо април и май 2019 година. Другият вариант е да се вземе април или май за база за сравнение за вход за мярката. За размера на възнагражденията, които ще бъдат компенсирани, ще се ползва осигурителният доход през април.

"Ако фирма има спад 30 и повече процента, то тя ще може да получи 50 на 50 подкрепа на всичките си разходи за труд в стойност, съотнесена към април 2021 година", каза Димитров.

istock
istock

Според него фирмите от най-пострадалите сектори /туризъм, ресторантьорство, пътнически и въздушен транспорт, градски транспорт/ ще успеят да докажат 40 и повече процента спад и ще продължат да получават досегашната подкрепа - 60 на 40.

Промяната се налага заради липсата на средства, разходния таван, който е нотифициран в ЕК за цялата мярката 60/40, е милиард и половина лева, вече е доста силно изразходван - остават по-малко от сто милиона лева.

Мярка "75/100" да замени "60/40" иска КНСБ

Парите в момента трябва да се намерят чрез преструктуриране на разходите, затова, по думите на синдикалиста е голям успех, че социалните партньори са успели да извоюват продължение на мярката за юни и юли месец. По разчети на финансовия министър се очаква общата месечна подкрепа да намалее от 120 на 70-80 млн. лв. Синдикати и работодатели са поискали разчети колко фирми ще могат да бъдат подкрепени с промяната на мярката.

istock
istock

От новия парламент и новото правителство те ще поискат мярката да се модифицира и да продължи да действа поне до края на годината, като се заплаща 75 процента от брутният доход на човека за времето, за което той не работи, защото фирмата има затруднения, като праговете отново ще са двайсет процента спад на приходите.

Според Пламен Димитров на този етап е важно мярката да не спира и хората и фирмите, които са сериозно пострадали от кризата, да бъдат подкрепени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg