Намираме се в предизборна ситуация и всяка една парламентарно представена партия ще бъде изкушена да влезе в полето на популизма и да предлага всякакви идеи за актуализацията на бюджета между първо и второ четене.

В по-големия случай те ще бъдат в посока повишаване на пенсионните и социалните плащания, което може да взриви бюджета за тази година, а може и да минира бюджетите за следващите години. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов в студиото на "Денят започва".

Тези плащания обаче са нееластични и когато веднъж са повишени, след това много трудно могат да бъдат отнети от хората. Ако бъдат отнети, партиите ще търпят много политически загуби, допълни Иванов.

"Няма такъв бюджет, в който да има всичко за всички, и то не може да има и не мисля, че България е феномен в този смисъл. Въпросът е да бъде намерен добрия баланс между отделните потребности. Ако тази актуализация не се случи, каквато и да изглежда тя на финала, ще бъде по-зле отколкото без нея", коментира и председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

"Парите са ценни, защото са ограничени и винаги са недостатъчни. Но 430 млн. във всеки случай са повече от нула, тъй като в сега действащия бюджет не са предвидени такива пари за подкрепа, а мярката 60 на 40, която действа през тази година, последно ще бъде изплащана през юли, т.е. вече август месец няма предвидени средства за мярката", обясни Добрин Иванов.
 

istock
istock

По думите му във всеки случай икономиката не се е възстановила след пандемията и икономическата криза, която последва по време на тази пандемия. Той се позова на данните на НСИ за бизнес-климата, който през август отчита, че бизнесът ще има спад през следващите 6 месеца. Иванов припомни и данните на Агенцията по заетостта, която отчита, че броят на новорегистрираните безработни през последните 8 седмици е по-голям от броя на постъпилите на работа.

Дават безвъзмездна помощ на малки фирми

"Това, което отбелязахме е, че предложеният от служебното правителство бюджет не е в никакъв случай идеален, перфектен, но той е приемлив, разпределя приходи, които са събрани повече и тези разходи за насочени към нуждаещите се групи - пенсионери, засегнати от кризата и подпомагане на бизнеса и заетостта", каза още Иванов.
 
„Три месеца, тези пари ще ги има ли на четвъртия? Само че те партиите нямат време за това мислене, защото изборите им чукат на вратата и се плъзгат по линията на най-малкото съпротивление - дай сега да обещаем, пък после ще му мислим", допълни Димитър Манолов.
 

istock
istock

По думите на Добрин Иванов бизнесът не се е възстановил и се очаква засилване на безработицата през есента, тъй като традиционно през есента сезонната заетост намалява, заетите в селското стопанство и в туризма, и броят на безработните ще се увеличи. Мерки за подкрепа на заетостта ще бъдат нужни, защото така ще се задържи квалифицираният персонал, тъй като проблемът с недостига на работна ръка в последните години е явен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg