Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене актуализацията на държавния бюджет. По-рано бяха приети актуализациите на бюджетите на Здравната каса и държавното обществено осигуряване.

Общо обновяването на финансовата рамка залага на по-големи приходи от 2 милиарда лева и повече разходи на стойност 1,8 милиарда лева. Дефицитът в хазната ще бъде 3,6 на сто, което е минимално подобрение от настоящия вариант на текстовете.

Предлагат 100 лева бонус за всеки пенсионер

От 1 октомври ще се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, а пенсионерите с най-ниски пенсии ще получават и социална добавка, за да се изравни доходът им с линията на бедността, обясни социалният министър Гълъб Донев:

"Българските пенсионери, които в момента са на  минимална пенсия и всеки месец получават 50-те лева доплащане, няма да ги загубят, а точно обратното. Те ще получат 29 лева, 30 лева повече към това, което са получавали до момента".

istock
istock

ГЕРБ предлагат вместо 50 лева всеки месец, пенсионерите да получават добавка от 100 лева до края на епидемичната ситуация, обяви бившият министър на финансите Кирил Ананиев:

"Добавката, която давахме досега - по 50 лева, да стане сто лева. По този начин пенсионерите не само че ще бъдат по-добре от това, което се предлага сега, но това ще има временен характер и няма да носи дълготрайни последствия в годините".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg