Днес ще разгледаме няколко мащабни инвестиции, които са за близо 1 млрд. лева, каза премиерът Николай Денков в началото на днешното седмично правителствено заседание. 

„В Плевен ще се разшири стъкларският завод „Рубин“. Ще се изгради 300-тонна пещ, ще се модернизират складови площи, с фокус върху иновативни продукти и намаляване на въглеродните емисии. Реализацията на инвестицията ще създаде над 150 работни места в община Плевен“, съобщи премиерът.  

„Друг ключов проект е за пловдивската община Марица. „Шнайдер Електрик България“ предвижда изграждането на умна производствена сграда, с иновативни технологии и възобновяеми източници на енергия“, допълни Денков. Той посочи, че това ще бъде първото подобно предприятие в Централна и Източна Европа. Инвестицията е за 107 млн. лева и предвижда създаването на поне 105 нови работни места, стана известно от думите на Денков. 

Американски инвестиции у нас - три пъти повече от статистиката

„В Шумен „Алкомет“ ще разшири алуминиевото си производство с инвестиция от 136 млн. лева. Това ще създаде 136 нови работни места. Проектът цели производството на нови алуминиеви сплави за електромобили и разширяване на продукцията за автомобилопроизводство и соларни панели. Има и няколко други подобни точки от дневния ред“, каза още премиерът в началото на правителственото заседание. 

istock
istock

Според него най-добрата социална програма за хората е да им бъдат осигурени работни места с добро заплащане.

„Оттам идва и една от най-важните мисии на правителството. Това е да осигури инвеститори, които могат да създадат висока добавена стойност, оттам и по-добри заплати за работещите. Това са инвестиции не само за България, това са инвестиции в българите“, смята министър-председателят. 

Той припомни и за представеното вчера намерение на белгийски инвеститор, който предвижда да инвестира около 1,1 млрд. евро в три български региона – Стара Загора, Пловдив и Бургас, създавайки нови 1200 работни места.

„Това е начинът да догоним средните заплати в Европа. Това е пътят към нормалния европейски живот“, каза в заключение премиерът Николай Денков. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg