Ръстът на заплатите спадна под средната инфлация през второто тримесечие на 2022, като ръстът на реалните заплати вероятно ще остане отрицателен в следващите няколко тримесечия. Това предвиждат икономистите на УниКредит Булбанк в последния си доклад за българската икономика. Те повишиха прогнозата си за растежа на реалния БВП за 2022 г. с 0,5 процентни пункта до 3,2 на сто, след като ръстът на БВП през второто тримесечие на 2022 г. надмина очакванията.
 
Добрите резултати се дължат на потреблението и износът, които успяха да компенсират напълно спада в инвестициите.
 
Очакванията на икономистите са за плитка и краткотрайна рецесия в края на тази и началото на следващата година. Забавянето на растежа основно ще се дължи на по-ниските темповете на нарастване на реалните доходи в отговор на очакванията за по-високи цени на енергията и храните предвидени в новия глобален сценарий на "УниКредит".
 
Освен това очакванията са ЕЦБ да предприеме по-голямо увеличение на основната лихва, което да доведе до по-затегнати финансови условия в еврозоната и следователно по-забележимо увеличение на разходите по обслужване на кредитите на домакинства и фирми, спрямо очакванията преди три месеца.
 
На фона на утежнената вътрешната и външна среда, основния сценарий на "УниКредит Булбанк" предвижда забавяне на ръста на реалния БВП до 0,5 на сто годишно през 2023 г., спрямо очакван растеж от 2 на сто в прогнозата на банката, която беше изготвена преди три месеца.
 
Няколко фактори ще помогнат на икономиката да избегне по-значимо забавяне на растежа, през следващата година според икономистите на банката. Силният ръст в износа на храни, боеприпаси и в по-млака степен на електроенергия, ще бъде слабо засегнат от очакваното забавяне в растежа на икономиките от еврозоната и ще продължи да подкрепя икономическия растеж. Друга причина е силният ръст на кредита. Всички категории кредити, включително заемите от небанкови финансови институции, ускоряват растежа си досега през годината. Това сочи, че най-вероятно ръстът на потреблението финансирано с кредит ще продължи да бъде висок поне до края на тази година.
 

istock
istock

Мерките за фискална подкрепа, които правителството въведе през юли, които според нашата оценка са за около 2,6 на сто от БВП годишно, също трябва да спомогнат за смекчаване отрицателното въздействие на високата инфлация в края на тази и началото на следващата година. И накрая решението да се запазят фиксирани цените на електроенергията за домакинствата и да се субсидират тези за фирмите (чрез прехвърляне в бюджета на свръхпечалбите на държавните дружества производители на електроенергия) ще намали натиска върху цените в момента на достигане на върховите стойности на инфлацията, което ще подкрепи реалните доходи, като в същото време ще способства инфлационните очаквания на бизнеса и домакинствата да не нараснат прекалено много.

Риск от глобална стагфлация и рецесия вижда в Европа Световната банка

Прогнозата на икономистите на банката е инфлацията да достигне по-високи стойности от тези прогнозирани преди три месеца и да остане висока за по-продължителен период от време. Инфлацията при храните все още не е достигнала върха си, но ръстовете на тримесечна база показват признаци на известно успокоение. Значително по-високият от предвиждания скок в инфлацията на енергийните цени ще засегне и неенергийните компоненти, като очакванията са базисната инфлация да се нуждае от повече време, за да достигне пиковата си стойност и да го направи на значително по-високо ниво, спрямо прогнозата преди три месеца.
 
Последните данни за пазара на труда сочат за наличието на положителна комбинация от нарастваща заетост, намаляваща безработица и увеличен коефициент на участие на хората в трудоспособна възраст на пазара на труда.
 

istock
istock

Очакванията на икономистите на "УниКредит Булбанк" действието на мерките за фискална подкрепа, въведени в средата на 2022 г. с цел смекчаване на отрицателните ефекти от високата инфлация, да се удължи до края на 2023 г., както и да бъдат разгърнати допълнителни фискални мерки, еквивалентни на около 0,5 на сто от БВП, като част от усилията на правителството да се погрижи за най-уязвимите домакинства и фирми, посочват от банката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg