САЩ ще изпрати екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите, съобщи посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Екип от специалисти от САЩ ще дойдат за консултации у нас и ще посетят АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“, допълни посланикът.

"Прекрасно е, че България има възможности за доставка на газ от други източници, освен Русия. Така е възможна диверсификацията, тоест - да не зависите само от една държава", подчерта американският посланик.

Диверсификация на газовите връзки чрез интерконектора с Гърция, както и изграждане на нови- с Румъния до Австрия, със Северна Македония също трябва да е приоритет, тъй като в момента България внася по-голямата част от енергийните си ресурси от Русия.

Цената на тока ще се вдига

Според нея след 3 г. България може да е най-привлекателната дестинация за американските компании в региона, ако постигне върховенство на закона и се пребори с корупцията.

Darikfinance

Три приоритета за работата си в България очерта Мустафа: свързаност, сътрудничество и борба с корупцията.
 
По-добри отношения между България и Запада, внимание към жените, младежите и малцинствените общности, уважение към различните култури и народи са част от нещата, по които ще работи посланикът.

Тя подчерта, че вече е успяла да направи възможна среща между президента Тръмп и премиера Бойко Борисов, както и между търговските делегации на двете страни.
 
Тя изтъкна и ролята на страната ни като лидер в интеграцията на района, укрепване на граничния контрол и миграцията като външна граница на ЕС.
 
Според нея Тръмп и Борисов ще говорят за тясно сътрудничество в сигурността, енергийните доставки, икономиката и върховенството на закона.
 
По отношение на борбата с корупцията Мустафа увери, че ще работи както с правителството, така и с гражданското общество.

Върховенството на закона и на медиите е начинът да се постигне пълна демокрация. „Когато гражданите вярват на правителството и институциите, тогава икономиката може да постигне пълния си потенциал", каза посланичката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg