Шефката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард каза в сряда, че "не е прекалено загрижена", че пандемията на коронавирус може да поднови страховете от разпадането на еврозоната, след като доклад от Франкфуртската институция подчерта опасността във вторник.

"Не съм много загрижен за това", въпреки че "политиците ще трябва да продължат да наблюдават" нарастващите нива на дълга в еврозоната, докато правителствата вземат заем, за да смекчат ефектите на коронавируса, каза Лагард във видео, насочен към младите хора от зоната на единната валута.

Икономист: България ще се възстанови по-бързо от кризата

Във вторник, в появяващия се два пъти в годината доклад за финансовата стабилност, ЕЦБ предупреди, че нарастващият дълг може да увеличи възприятията за „риск от деномизация“ - опасността някои страни да се откажат от еврото или общата валута да се срине напълно.

Лагард призна, че „някои страни ще бъдат по-засегнати от други“, но тя каза твърдо „не“, когато беше попитана дали пандемията може да поднови опасността от разпадане на еврозоната.

istock
istock

"Всички страни по света трябваше да увеличат дълга си", което беше "правилното нещо", каза бившият френски финансов министър и шеф на МВФ.

Тя отбеляза, че исторически ниските лихви понастоящем правят разходите за обслужване на дълга "забележително ниски".

Свръхевтини заеми на банките предостави ЕЦБ

"Това, за което ще се изразходват, е това, което наистина е от значение", каза Лагард, твърдейки, че инвестициите, които да "трансформират нашите икономики" към дигитализация, производителност и борба с изменението на климата, ще се изплатят в дългосрочен план.

Междувременно Лагард прогнозира, че икономиката в еврозоната ще се свие с между осем и 12 процента през 2020 г., като заяви, че "мек" петпроцентов сценарий, обсъден на априлската среща на политиците, вече е "остарял".

"Вероятно ще бъдем някъде между средния и тежкия сценарий", каза тя.

Точната тежест на тазгодишния удар върху активността „очевидно ще бъде фактор за това колко бързо се премахват мерките за блокиране, колко внезапно, постепенно отново започва икономиката, кои сектори от дейностите ще бъдат повредени особено“, каза Лагард.

Също в сряда колежката на Лагард в изпълнителния съвет Изабел Шнабел каза пред „Файненшъл таймс“, че институцията „ще е готова да се разшири“ за повече от един трилион евро изкупуване на облигации, което вече е планирано през тази година, за да смекчи влиянието на вируса върху финансова система.

"Размерът, но също така и съставът и продължителността" на ключовия компонент от схемата в размер на 750 милиарда евро може да бъде увеличен”, каза Шнабел.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg