В четвъртък Европейската централна банка отпусна на търговските банки 115 млрд. евро по програмата за тригодишния инструмент за дългосрочно кредитиране, като това е първата подобна операция, след като ЕЦБ облекчи условията, за да накара търговските банки да вземат от нея свежи свръхнисколихвени заеми.

Какво ще стане ако не приемем еврото

Изправена пред дълбока рецесия в еврозоната и срив на финансовите пазари, през миналата седмица ЕЦБ реши да предостави на банките достъп до повече средства по нейната целева дългосрочна операция по рефинансиране (TLTRO), като в същото време намали и лихвения процент до -0,75%.

Това по същество означава, че ЕЦБ де факто плаща на кредиторите да заемат пари от нея, ако след това те отпуснат средствата под форма на заеми за реалната икономика.

ЕЦБ с финансова схема за милиарди в подкрепа на европейската икономика

iStock

Днешното предлагане на 115 млрд. евро идва, след като търговските банки заявиха, че трябва да изплатят на ЕЦБ 92,6 милиарда евро по предишни TLTRO операции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg