Никой няма да ни изгони от Европейския съюз или нещо подобно, няма да ни бъдат наложени и санкции, това го няма никъде в договорите, ако ние решим още 10 години да стоим извън Еврозоната и въобще да не инициираме този процес.

Това заяви пред Агенция „Фокус“ икономистът Георги Вулджев.

По думите му в момента е важно управляващите да преценят икономическото състояние на Еврозоната, преди да се втурнат към приемане на еврото.

Вулджев уточни, че ангажимент за влизане в Еврозоната е поет и от други страни, но въпреки това някои от тях дори нямат намерение да поемат по пътя към „чакалнята“.

Борисов: Няма държава, приела еврото, да е станала по-зле


„Да, на хартия има поет ангажимент. Но това се отнася и до много други държави, включително Унгария, например. А те, както изглежда, нямат никакво намерение, на който и да е етап, да се присъединяват към Еврозоната. Не трябва да забравяме, че имаме задължение, но това задължение няма срок. Тоест от правителството могат да преценят, че ако нивото на развитие на този Паричен съюз в момента не е надеждно, а състоянието на икономиката в Еврозоната в момента не е добро, както е сега, то тогава е по-добре да се изчака и да не се присъединяваме на този етап. Други страни дори говорят открито за това, че Еврозоната трябва да се разпусне, визирам Унгария в случая. А те уж са поели същото задължение. Така че нещата не стоят точно така, както ги обясняват“, уточни той.

istock
istok

Георги Вулджев не се нае с категоричност да определи дали левът е надценен, или подценен спрямо еврото, но посочи, че дори да няма икономически аргументи за промяната на фиксирания курс, винаги могат да бъдат намерени политически такива. 

Той коментира и положителния кредитен рейтинг, който от Fitch дадоха на България и обясни, че по направените от тях заявки възможността той да се повиши, след влизането ни в ERM II, е реална.

Има ли опасност за курса лев - евро


„Не мога да съм 100% сигурен каква е вероятността да го променят. Не знам какво мислят в ЕЦБ. Дали има икономически аргументи, или няма – би могло да се изкара. Вече не е така, но преди няколко години постоянно имахме търговски дефицит с някои страни от Еврозоната. Има някакви спекулативни аргументи. За мен няма наистина икономически аргумент да се обезценява левът. Проблемът е, че когато валутата се контролира политически, винаги може отнякъде да се изкара някакъв политически аргумент, бил той икономически валиден, или не. Именно от този риск се опасявахме. Дори този риск да е минимален, той не трябва да се допуска от страна на българските власти. И те във воденето на тези преговори, трябва да са далеч по-настойчиви и твърди, отколкото са в момента“, обясни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg