Няма държава, приела еврото, да е станала по-зле.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, след среща със замeстник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис.

Може ли левът да поскъпне до 1,70 за евро

„Обясних му, че ще се опитаме да убедим всички, че еврото е втората валута в света, че това е Европа на първа скорост, ако не искаме да сме втора скорост – трябва да вървим в тази посока”, заяви Борисов.

Ще се стопят ли спестяванията ни след влизане в еврозоната


Премиерът заяви още, че в Брюксел страната ни е получила прекрасна оценка.

„Втората държава по най-нисък външен дълг, финансова дисциплина, стабилни финанси, стабилна държава”, коментира премиерът.



„Юли месец ще бъдат разглеждани и България, и Хърватия. Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да нямаме допълнителни пречки. Ще вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и абсолютен консенсус в страната”, каза още Борисов.

Отлагаме влизането в чакалнята на еврозоната




Премиерът коментира и информацията за разследване срещу него от испанските власти и за участието му в международна схема за пране на пари. Става дума за луксозен имот и магазин на стойност 5 милиона евро, съобщи барселонското издание "Периодико".

„Към този момент никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила, за да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота – на неговото шествие“, допълни той.

На въпрос дали ще подаде оставка заради съмненията около него, Борисов посочи, че ако е имал дори и най-малко участие, би я подал, но в случая не е така.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg