Според директора за България в компанията "АйБанФърст" Деан Тодоров има две основни причини за поскъпването на еврото  - пазарните очаквания, че Европейската централна банка ще продължи да затяга своята парична политика и сезонността на щатския долар, който често губи своята стойност през април и обикновено я възвръща през май.

Това посочва Тодоров в анализ и ще продължи ли поскъпването на еврото и какво е отражението върху българските компании, съобщават от "АйБанФърст".

Засега еврото успява да избегне навлизането в рецесия

Валутната двойка евро/долар преодоля тази седмица ключовото ниво от 1,0930-35, припомнят от "АйбанФърст". Днес сутринта един долар се разменяше за 1,09 евро.

Ако вземем предвид пазарните очаквания, които ще продължат да са колебливи, както и това, че до следващия месец сезонността вероятно отново ще бъде в полза на долара, едва ли валутната двойка евро/долар ще продължи да се покачва, посочва Тодоров.

istock
istock

В дългосрочен план според него все още има вероятност еврото да пробие над 1,10, като може да достигне връх от 1,15 тази година, но коментира, че този момент все още не е настъпил. В краткосрочен план, в близост до нивото от 1,10 все още могат да се реализират печалби и това ще доведе до спад на валутната двойка евро/долар под границата от 1,09, отбелязва Тодоров. 

“Българските компании с разплащания в долари трябва да са внимателни и предпазливи. Периодът на волатилност ще продължи и е хубаво потоците на средства в чуждестранна валута да бъдат добре планирани. Управлението на валутния риск също е неизбежна част от това планиране за компаниите, които искат да предпазят своя марж на печалба, и те все повече оценяват ползите му”, посочва Деан Тодоров, цитиран в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg