Столичният общински съвет прие на заседание днес да бъдат удължени мерките в подкрепа на бизнеса в София, който пострада заради ковид кризата. Облекченията ще бъдат за ползватели на общински нежилищни имоти или обекти, намиращи се на територията на Столична община и ще важат до края на годината, съобщават от пресцентъра на СОС.

СОС прие пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на Столичната община /районни кметове/, общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си. Обектите, които ползват допълнителен терен, общинска собственост за разполагане на маси и столове за консумация на открито ще могат да заплащат предвидената за това такса с 50 процента намаление за периода от 1 октомври до 31 декември.

Какви помощи ще получат работниците заради COVID-19

Ако лицата, които не са осъществявали дейност в наетите обекти, вследствие на въведените противоепидемични мерки, са предплатили наемните вноски по сключените договори за периода на обявените противоепидемични мерки, внесените суми се приспадат за периода, след отмяна на противоепидемичните мерки.

Общинските търговски дружества ще освободят изцяло от заплащането на наемна цена или дължимото обезщетение ползвателите на нежилищните имоти по договори, за срока, през който са преустановили своята дейност, но не по-дълъг от 1 октомври до 31 декември. Намаление на наема ще има за ползвателите на обекти, за които е налице спад на приходите от продажби, в резултат на въведените противоепидемични мерки на територията на страната, в частност на територията на Столична община, за срок от 1 октомври до 31 декември.

При спад от 20 до 50 процента от оборота за съответния месец от периода 1 октомври - 31 декември, спрямо същия месец на 2019 г. може да се ползва фиксирана отстъпка от наемната цена от 20 процента.

Какво очаква бизнесът през следващите месеци

При спад с над 50 процента от оборота за съответния месец от периода 1 октомври до 31 декември, спрямо същия месец на 2019 г. се предвижда фиксирана отстъпка от наемната цена от 50 процента.

Продължава и подкрепата от страна на Столична община за събитията на открито. Предложението е сцените на открито в София да могат да функционират целогодишно, а тези с подкрепата на Столична община - до приемане на Календара на културните събития за 2022 година. Председателят на Комисията по образование и култура Малина Едрева коментира, че усложнената пандемична ситуация и невъзможността за устойчивост в планирането на събитията поставят организаторите на културни събития пред огромни трудности.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg