Безработицата в страната продължава да намалява, като към днешна дата на годишна база намалението е с над 37 процента.

В момента нивото на безработица е около 5,4 процента, което е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който беше принудително поставена от мерките, които се прилагаха за ограничаване на Ковид.

Това каза служебният вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет.

Стратегия за заетост у нас до 2030: Достигане на безработица от 4%

Заетостта също нараства, което е добър показател, разкрити са нови допълнителни работни места.

Служебното правителство представя отчет за дейността си през първия месец от встъпването си в длъжност.

Основната цел в работата на МТСП през този месец е насочена с грижа и с мисъл за гражданите на България, заяви Гълъб Донев.

istock
istock


Социалният министър припомни, че още на първото правителствено заседание беше решено да продължи добавката от 50 лева за всички около 2 млн. 88 хиляди български пенсионери.

Ще спре ли добавката от 50 лева за пенсионерите

Надзорният съвет на НОИ, а в скоро време предстои и правителството да приеме решение за увеличение на пенсиите на 1 млн. 245 хиляди български пенсионери с 5 процента, така че да бъдат осъвременени пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 година, каза Гълъб Донев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg