Достигане на безработица от 4 процента и на заетост от 78 на сто за населението от 20 до 64-годишна възраст са основните цели, заложени в проекта на Стратегия за заетостта в България от 2021 до 2030 година.

Документът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на труда и социалната политика. Като основна заплаха за пазара на труда е посочен ръстът на безработицата вследствие на коронакризата. 

Безработицата се върна на нивата отпреди пандемията

Сред основните приоритети в Стратегията по заетостта е възстановяването на икономиката и достигането на заетост на нивата от 2019 г. Тогава коефициентът на безработица беше 4,2%, а през 2020 - 5,1%.

Сред акцентите в документа е реализиране на мерки за повишаване качеството на работната сила и най-вече придобиването на дигитални умения.

istock
istock

Очаква се траен недостиг на лица със средно образование, в това число професионално.

Дефицитът от кадри със средно образование плавно ще намалява, като през 2021 ще засяга 177 100 работни места, за които няма да има предлагане от необходимия човешки ресурс.

Колко хора останаха без работа за седмица

През 2030 г. този дефицит ще възлиза на малко над 110 000. На тези работни места ще бъдат ангажирани хора с по-ниска или по-висока квалификация от необходимата.

През периода 2021-2030 г. се очаква заетостта да намалее (с 4.7%) и през 2030 г. заетите на възраст 15-64 г. да са около 3 млн. Независимо, че прогнозите не отразяват ефектите от пандемията COVID-19 върху пазара на труда може да се очаква, че общите дългосрочни тенденции на пазара на труда, свързани с населението, работната сила и заетостта ще са валидни, като е възможно някои от тях да се проявят в по-голям мащаб от очаквания, а други в много по-малък.

Дългосрочните предизвикателства, свързани с намаляването на населението и застаряването на работната сила ще продължат да са актуални. Основна промяна ще се наблюдава в краткосрочните предизвикателства, произтичащи от негативните ефекти от пандемията, като спад на заетостта и ръст на безработицата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg