Правителството гласува Плана за възстановяване и устойчивост. Той ще бъде представен пред Европейската комисия в Брюксел в петък. Планът е част от паневропейската програма за компенсиране на икономическите щети, причинени от COVID кризата.
 

„През последните месеци по Плана се работи интензивно от два поредни кабинета. Опитахме се за го комуникираме с 46-ото Народно събрание, с браншови организации и заинтересовани структури”, заяви Стефан Янев преди правителственото заседание.

Какви мерки ще предприеме държавата след рекордните цени на тока

„Получихме много позитивни отзиви от тях. Надяваме се с днешното му приемане и утрешното му представяне пред Европейската комисия да отворим пътя за детайлните разговори за неговото окончателно приемане, за да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес”, каза още той.

След гласуването на Плана, Янев заяви, че това е „един навременен акт, който демонстрира изпълнението на това, което служебният кабинет е приел като ангажимент и като приоритет".

 

„Това е така и предвид ситуацията в страната и предвид необходимостта този план да бъде инструмент, който работи в интерес на българските граждани за решаване на редица социални и политически проблеми, както и за даване на необходимия импулс на българската икономика”, добави той.

„Всичко това е направено с усилията на целия кабинет и на експертите от всички министерства, както и в координация с представители на бизнеса и политическите партии”, заяви Стефан Янев. И допълни: „Имаме увереност, че това, което правим, е акт на отговорност към българските граждани”.„Смятам, че защитихме тези 12,9 млрд.лв., въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация”, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Планът представлява програма за дългосрочни инвестиции и реформи. Те ще допринесат за това българската икономика да бъде по-силна и по-конкурентноспособна. Ще й дадат тласък и ще повишат благосъстоянието на гражданите”, посочи той.

„Правим всичко възможно средствата да дойдат тази година, но говорим за преговори, които не знаем кога ще бъдат приключени”, каза вицепремиерът.

„Планът се прави с ясното съзнание, че определени сектори ще изискват законодателни промени. Това е комуникирано с партиите в 46-ия парламент. Предстои всичко да се развие така, както реши НС в съответствие с националния интерес”, посочи Стефан Янев.

Относно очакваната дата за затваряне на въглищни централи, служебният министър Стефан Янев заяви:

„Механизмът за фиксиране на тази дата тепърва предстои да се направи на базата на анализ. Подали сме две дати – 2038 и 2040 г. Ако може да е след 2040г. – нямаме нищо против да защитаваме и това. Но когато хората имат необходимост от яснота и перспектива в тяхното професионално развитие, не е добре да създаваме непредсказуемост”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg