Бизнесът реагира остро срещу идеята за по-дълъг локдаун на барове, ресторанти и молове. 

Собствениците на заведения и фитнес зали настояват за яснота – ще отворят ли врати на 21 декември или рестрикциите ще продължат и по време на празниците, предава NOVA.

Пълни с хора улици и празни заведения. Според ресторантьорския бранш тази рецепта за борба с коронавируса няма да даде резултат. Затова предлагат край на локдауна.

Фирми продължават да съкращават работници

„От затварянето насам няма спад на заболяването – напротив. То стои същото, дори в моменти се е повишило. Това показва ясно, че заведенията не са развъдник на заразата“, заяви Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

istock
istock

Ресторантьорите обаче настояват властите да обявят решението си няколко дни преди заветната дата 21 декември – а не в последния момент.

„Това изисква първо организация относно служителите – да могат те да се настроят. Друго много важно нещо са доставчиците. Едно отваряне от днес за днес много трудно може да се организира – почти невъзможно е“, категоричен е Петров.

Бизнесът: Какво става с резервациите за Нова година

Като собственик на заведение той споделя, че приходите от доставки по домовете по време на 3-седмичния локдаун стигат за заплатите едва на четирима души персонал. Докато са в неплатен отпуск или на борсата, останалите му служители очакват финалното решение кога ще се върнат на работа и дали ще е за постоянно.

„Ако отворим само за 3 дни и пак затворим – това ще има изключително отрицателен ефект върху самия бизнес”, споделя той.

„Ако има отчетливи данни, че кризата започва да се овладява - тогава една седмица повече или по-малко затворени няма да промени цялата картина – празнуването, ресторантите пазаруването ще се пренесе в началото на януари”, посочва Лъчезар Богданов,  главен икономист в Института за пазарна икономика.

istock
istock

Затворени от 27 ноември насам са и фитнесите. Собствениците им се опасяват, че залите ще останат празни и след нова година, което ще е пагубно за бизнеса.  Петър Ангелов,   председател на Асоциацията за здраве и фитнес, е категоричен:

Ресторанти и болници с най-много нарушения на мерките срещу COVID -19

„Това неведение и тези непрекъснато разнопосочни сигнали объркват хората – трябва ясно и точно да се каже, а не в последния момент дали ще бъдем отворени както е по заповедта на министъра – на 21 декември“.

Дали фитнеси, ресторанти и молове ще заработят преди празниците – ще стане ясно до дни. Ако локдаунът продължи обаче, затворените бизнеси са готови и на по-сериозни действия, за да защитят правото си да работят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg