За да усетиш един имот като свой дом, трябва да поживееш малко в него. Как да стане това без да сте го купили? Разбира се, ако има такава възможност, първо го наемете. Пребивавайки там поне няколко месеца, ще можете да разберете колко е удобно местоположението му, какви са съседите, има ли проблеми в сградата и т.н.

Разпределението на вътрешното пространство също е от значение. Ако апартаментът или къщата са функционални, имате място за всички ваши вещи и багаж, както и достатъчно лично място за членовете на семейството ви, значи всичко е наред. Това съветват специалистите от портала за недвижими имоти Domaza.

Ако по някаква причина не можете да вземете имот под наем, то бъдете прецизни и търпеливи в процеса на търсене и взимането на решение за покупка. В никакъв случай не действайте прибързано и спонтанно.

Спрете ли се на един имот, нищо не ви пречи да помолите брокера и настоящите собственици да го посетите още един или два пъти, за да сте сигурни в решението си. Освен това, не пропускайте да поговорите със съседите, ако срещнете такива – от тях ще научите какво е състоянието на етажната собственост.

Ето и 5-те признака, които са потвърждение, че сте намерили най-доброто жилище за вас.

1. Локацията на имота е удобна за вас и семейството ви

Транспортните комуникации – спирки на градски транспорт или метро, които могат да ви осигурят лесно придвижване да работа, училище или университет и детска градина в случай, че нямате автомобил, са от изключително значение.

В случай, че имате автомобил, наличието на голям паркинг и/или гараж ще е от особено значение. Едва ли ще се чувствате добре да обикаляте 30 мин. докато намерите място за паркиране или се налага да оставяте колата на далечно разстояние от дома си.

2. Етажът

Първи или последен етаж - кой да изберем? Както Domaza Новини вече писа, жилищата, разположени на партерен или първи етаж, както и тези, които са на последните етажи в блоковете, са сред най-евтините имоти у нас. А по-малко пари за покупка на имот, означава повече средства за ремонт и обзавеждане – добър аргумент! Но, помислете какви са преимуществата и недостатъците във всеки от случаите.

Някои хора казват, че на последния етаж е по-студено през зимата и по-топло през лятото. Но, няма съседи, които да тропат от горе, както и нивото на външния шум е много по-ниско. Други, разказват почти същото и за партерните и първи етажи, но има съседи над вас и звуците са по-доловими. Освен това, ако имате бебе, например или възрастен, трудноподвижен член на семейството, последният етаж не е добра алтернатива.

Дори блокът да разполага с асансьор, при повреда ще се сблъскате със сериозни неприятности. При положение, че няма обстоятелства от подобен характер, с които да се съобразявате, то концентрирайте вниманието си върху самия имот, а не върху етажа.

3. Апартаментът е достатъчно голям

Дори първите два фактора да отговарят изцяло на вашите търсения, не правете компромис с пространството. При всички случаи, наличието на една или две спални, достатъчно голяма дневна и малка кухня, или комбинирано, многофункционално помещение са критерии, с които трябва да сте наясно предварително и да не правите компромис. Ако сте постъпили правилно, вие и членовете на семейството ви ще се чувствате комфортно, няма да си пречите и да нарушавате личните си пространства. Балконът е другата важна територия. Не рядко в новото строителство има апартаменти без балкон или с много малък такъв. Ако не простирате дрехи навън и не сте пушач, например, то може и да пренебрегнете липсващата тераса. В противен случай, недейте – след време ще съжалявате, а грешката може да ви струва скъпо.

 4. Помощни помещения и място за багаж

Във всяко домакинство, без значение от броя на членовете му, има поне един куфар, прахосмукачка, дъска за гладене и др. обемни уреди, които има нужда да бъдат прибрани някъде. Като прибавим към тях дрехи, обувки, кухненска посуда и т.н., и т.н. става ясно, че необходимостта от килер и/или мазе е много голяма. Както и на достатъчно шкафове, ракли и гардероби. Ще усетите това още когато си пренесете багажа в новия дом. Усвояването на наличното пространство в един апартамент си е цяло изкуство, но трябва да помислите как да постигнете оптимални интериорни решения. Ако месец-два след като сте се нанесли няма струпани кашони по ъглите на стаите и всяко нещо си е на мястото, значи сте се справили отлично с избора.

 5. Моят дом е моята крепост!

Нищо в апартамента ви не бива да ви дразни. Ако ще обзавеждате сега, разгледайте добре офертите на пазара – дали ще се спрете на т.нар. смарт мебели, които се трансформират и пестят пространство или ще предпочетете по-традиционна визия, убедете се в решението си преди да действате. Ако смятате, че цветът на някои от стените не ви допада, не се колебайте – сменете го. Ако имате нужда от повече настроение в интериора, изберете декоративни възглавници или сменете пердетата. Ако някое осветително тяло все още не е монтирано, а от стената в антрето стърчи кабел – отстранете веднага всички нередности. Факт е, че колкото повече се отлага нещо във времето, толкова по-малък е шансът то да бъде свършено.

 В случай, че пътувате удобно до работа, имате гараж или паркинг, етажът, на който живеете не ви притеснява, а апартаментът ви е достатъчно голям за вас, семейството и багажът ви, и се прибирате вкъщи с удоволствие, значи сте намерили най-подходящото за вас жилище!