С 12% са поскъпнали жилищата в столицата през миналата година спрямо предходната 2015 г. Така за първи път от 2008 г. насам се отчита двуцифрен ръст в цената на имотите, сочат данни на Arco Real Estate. За сравнение през 2015 г. отчетеното увеличение e било в размер на 6%.

Според компанията, миналата година е протекла доста динамично и с бърза реализация на новото строителство. Клиентите проявявали все по-голямо доверие към пазара и най-често избирали да купят жилище в строеж заради желанието си да придобият имот с високо качество от стабилен инвеститор.

Заради стабилната икономика повече са и купувачите, които се осмелявали да придобият имот с кредит на фона на ниските лихви на банките, сочи анализът на компанията.

„Ако през втората половина на 2014-а и началото на 2015 г. напрежението в банковия сектор даде тласък на пазара на имоти заради желанието на хората да направят по-сигурно вложение, то от средата на 2015 г. на пазара първо се завърнаха купувачите на имоти, които изчакваха стабилизиране на цените

Една четвърт от покупките пък са „на зелено“. Интересът на купувачите е фокусиран основно върху жилищата с една и две спални.

Клиентите продължават да изразяват предпочитания към кварталите на София по цялата южна дъга – от „Младост“ до „Овча купел“, включително и към затворените комплекси в подножието на Витоша.

Интересни за купувачите са и кварталите „Банишора“, „Дианабад“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Изток“, както и всички райони със съществуващи или строящи се линии на метрото, добавят от имотната компания.

Вижте още: 

Общо жилище при живот на семейни начала 

За храна и жилище даваме близо 50% от доходите си 

Близо 85% от хората в България живеят в собствено жилище