Близо 250 договора са сключени по националната програма за саниране на панелните блокове досега, съобщи вчера пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя информира, че започват дейностите по енергийно, техническо и конструктивно обследване на сградите. „Над 1500 са сдруженията на собствениците, които са вече регистрирани. Аз съм оптимист. Надявам се до края на лятото – началото на есента да видим първите сгради“, посочи още регионалният министър.

Правителството одобри новата национална програма за саниране на големите блокове, строени по индустриален способ, в началото на тази година. Финансовият ресурс на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е 1 млрд. лева, а териториалният й обхват включва 265-те общини в България. 

Допустими за кандидатстване са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

От 2016 г. ще се допуска с пари от националната програма да се обновяват и жилищни сгради с до 36 апартамента, намиращи се в общини, които не попадат в обхвата на оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Заложеният в програмата бюджет е 180 млн. лева.