С 28 на сто са паднали цените на жилищните имоти през изминалата година, показва анализ на една от водещите фирми на пазара на недвижимите имоти у нас.

Отстъплението от нивата през 2008 специално на територията на Варна е същото – 28 %, като най-много, с над 39 % са паднали цените в районите с най-голямо надценяване на жилищата – широк център и кв. "Бриз", предаде БГНЕС.

Сделките за имоти ново строителство във Варна (след Акт 14) са заемали 28 на сто от общия обем реализирани през годината продажби, а делът на панелните апартаменти е намалял до 16 %.

Сделки с панелки се сключвали при много ниски цени и предимно заради тях. Масивното старо строителство и новите жилища с Акт 16 са били най-търсени и най-търгувани. Сред най-активните купувачи на пазара са били младите хора между 26 и 35 г.

През декември и януари 73 на сто от регистрираните във Варна и София купувачи са заявили, че ще дадат за имот едва 40 000 евро. Данните показват още, че през 2009 г. три пъти са се увеличили търсещите жилище под 40 000 евро, а почти постоянен остава броят на тези в сегмента на цени между 80 и 100 хил. евро.

Пазарът на къщи през 2009 се е движил предимно от продавачи чужденци, притеснени за финансовото си състояние в собствените си страни и български купувачи, желаещи да купят изгоден имот извън града.

Купува се предимно за целогодишно живеене и търсенето е най-често между 50 000 и 70 000 и по-малко за имоти около 100 000 евро.

Интересно е да се отбележи, че броят покупко-продажби на къщи е по-голям в сравнение с 2007 и 2008-а взети заедно, което показва тенденция за българския купувач, че търси един друг начин на живот, но само тогава, когато интересът му среща и адекватна цена.

При ваканционните имоти най-търсени са двустайните апартаменти след Акт 15 до 55 000 евро в Бяла и Обзор и в района на "Ален мак", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена".

На пазара на наеми от друга страна е регистриран 43 на сто ръст в предлагането, породен предимно от невъзможността жилищата, закупени с инвестиционна цел, да бъдат продадени на добри цени. Това пък дава възможност на наемателите да търсят предоговаряне на цените на ползваните имоти или да предприемат преместване.

В резултат на понижените цени се оказва възможно вместо в "Младост" клиентът да живее в широкия център на Варна или в центъра на града. Изгодни предложения има във всички райони на града, като очакванията са през 2010 наемите да вървят около 5 евро на кв. м.