30 000 евро е максималната искана цена за гараж в центъра на София, научи „Монитор”. Според брокери в тази част на столицата 9 от 10 купувачи на жилища държат имотът да е с гараж или поне в двора на кооперацията, ако е стара, да има място за паркиране.

„В по-евтините зони на града

тенденцията е противоположна

70% от клиентите не искат да дават пари за подземни паркоместа или за самостоятелен гараж”, каза Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „Стойността на паркоместата зависи от местоположението на новопостроената сграда. При средна цена на имотите 700-800 евро за квадрат, то паркоместата излизат 5500-6000 евро. В районите, където има проблеми с паркирането, местата в подземните паркинги на кооперациите може да достигнат и до 15 000 евро.

Според Младен Митов от „Явлена” цената на паркоместата в новите сгради варира от 5-6000 до 14 000 евро за самостоятелен гараж. По думите му стойността зависи от местоположението на кооперацията, като по-скъпи са тези в престижните квартали, където най-често има дефицит на места за паркиране по улиците.

Добромир Ганев от „Форос” смята, че около половината от купувачите на нови жилища си позволяват лукса да платят и за паркомясто или гараж, независимо от цената.

Едва двайсетина са офертите

за продажба на гараж или паркомясто в центъра на София, сочат данни от сайта imot.bg. Само няколко са за надземни гаражи, а десетина са за подземни паркоместа. Едно от предложенията е за цели 6 места за 111 000 лв. Най-високата от 30 000 евро е за надземен гараж във вътрешен двор на кооперация от 40-те години на ул. „Бенковски” на пъпа на столицата.

В центъра на София освен дефицитът на оферти за имоти с гаражи има и друг проблем, припомнят брокери. Те съветват купувачите много да внимават, защото в немалка част от общите подземни гаражи на кооперации, изградени в последните 20 години може да влизат

само мини коли и мотоциклети

Причината е, че сградите са били построени на прекалено малки парцели, където практически не може да се побере нормално съоръжение за коли.

В „Лозенец” само 25 са офертите за продажба на жилища в строеж, към които може да се закупи и гараж. Между 15 000 и 20 000 евро се искат за самостоятелните гаражи в тази част на столицата.

По около 15 000 евро допълнително за гараж към жилището в строеж искат в Бояна. Там офертите за недовършени апартаменти с място за колата обаче са едва десетина.