350 заявления са подадени от сдружения на етажната собственост за саниране. Те ще се извършват по проект “Енергийно обновяване на българските домове” по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.“, съобщават от Министерство на регионалното развитие. Други още 52 заявления чакат при проектните мениджъри в 7-те района. 

Вече са одобрени 320 заявления. Цифрите са нищожно малки, при положение че само панелните жилища в страната са над 700 000, а в тях живеят почти 1,7 млн. души. За 47 кандидатите вече са подали заявления и за отпускане на финансова помощ за реализацията на обновяването, съобщава "Монитор"

Досега са избрани строители, които да извършат санирането само за 2 сгради в София. За да се ускори процесът, през 2013 г. министерството промени условията, така че да не се обявява отделен търг за всяка сграда, както първоначално тръгна програмата. 

Най-много са одобрените проекти в София - 71 сгради. Приемането на документи започна от 1 юли 2012 г. 

Одобрените за получаване на субсидията от 75% от цената на санирането по ОПРР могат да вземат евтин кредит от Фонда за жилищно обновяване, управляван от КТБ, в който има 13 млн. лв.