Русия е основен стратегически партньор на България в сферата на туризма. В резултат на интензивния и задълбочен диалог с представителите на Руската федерация и редицата реализирани комуникационни активности, които Министерството на туризма ежегодно провежда, интересът към България като предпочитана туристическа дестинация поддържа устойчиви нива през последните години.

Това заявява министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на депутатско питане за броя на руските туристи за летния сезон, предава БГНЕС. 

Предходната 2017 г., Русия заема 5-то място по брой на чуждестранните туристи, посетили България - 557 915 души. Практически интересът към дестинацията задържа стабилни нива.

Над 400 хиляди руснаци вече имат и своя „втори дом" в България. Всички тези условия са предпоставка за увеличаване на туристопотока, като полагаме максимални усилия този потенциал да бъде оползотворен още по-ефективно.

Динамиката в стойността на руската рубла през последните дни внася корекция в общия обем на търсене на базирани в евро туристически продукти, в това число и българските, но цифровите резултати на дипломатическите ни представителства в Руската Федерация са положителни, заявява Ангелкова. 

По данни на Консулска служба при Посолството на Република България в Руската Федерация от началото на 2018 г. до настоящия момент, са издадени визи за руски туристи със 7,9 % повече в сравнение със същия период на 2017 г. Подадени са документи за акредитация на 50 руски туроператора, които планират да работят активно на дестинация България.

Консулството на Република България в Екатеринбург също констатира както увеличение на броя на издадените визи, така и при броя подадени документи за акредитация - 18 туристически агенции са подали документи като само десет дни по рано те са били 11. Този факт свидетелства за положителната нагласа на туроператорите към сезона.

По данни на туристическите агенции от Уралския регион ранните записвания са много активни, отбелязвайки 20% ръст спрямо 2017, което в условията на повишаване на цените прави дестинация България една от най-търсените, подчертава Ангелкова.

Резултатите от ранните продажби са близки до нивата от миналата година. Полетните програми на туроператорите стартират в края на месец май и както и през 2017 г., ще използват както редовни линии, така и чартърни програми с полети до летищата Варна и Бургас. Предпочитанията на руските туристи към курорти и хотели не отбелязват значителни промени в сравнение с 2017 г.

Според изследване на Асоциацията на руските туроператори /АТОР/, България е на четвърто място сред предпочитаните от руснаците туристически дестинации за майските празници.

Класацията е обявена на 17.04.2018 г. в пресцентъра на Информационната агенция „Национальная Служба Новостей" на брифинг на изпълнителния директор на Асоциацията на руските туроператори Майя Ломидзе.

Търсенето на дестинацията като място за лятна почивка е с показатели близки до тези от 2017 г. и по резултатите от ранните записвания, България е сред най-популярните дестинации за лятна почивка сред руските туристи.

Последователната политика за утвърждаване на страната като ключов партньор за руския пазар, бе обективирана още през 2016 г. От началото на годината сме издали с 8% повече визи на руски туристи.

Страната ни бе удостоена с наградата на National Geographic Traveler за най-добрата дестинация за семейна почивка за руските туристи. Страната ни бе отличена с награда на международното туристическо изложението „Интурмаркет" 2018 за „Многогодишно сътрудничество, мащабно участие и творчески подход при организиране работата на изложението" от ръководителя на Федералната агенция по туризъм. На международното туристическо изложение „МИТТ" 2018,

Министерството на туризма получи награда за „Най-добър щанд", а също така бе наградено и с диплом за участие в международното туристическо изложение „Отдых без границ" 2018 в град Санкт Петербург.

Позитивният имидж на България като предпочитана туристическа дестинация се затвърждава и от ръководителя на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов, който оценява България като една от малкото туристически дестинации, които са запазили устойчив интерес от страна на руските туристи и се приемат за сигурно, спокойно място, подходящо за семейна и организирана детска почивка.

Министерството на туризма активно работи с руските медии като предоставя актуална информация за новините на българския туристически пазар, която се публикува на сайтовете на водещите руски туристически електронни издания и в туристическите рубрики на федералните информационни агенции.

Още от миналата година, всяка седмица се регистрират над 10 положителни публикации на туристически новини за България. Само на туристическия информационен портал на Асоциацията на руските туроператори /АТОР/ има над 180 публикации за България. Министър Ангелкова на изложение в Москва. 

За да бъдат поддържани високите нива на интерес към България, Министерството на туризма провежда политика за устойчиво затвърждаване на позитивния тренд, прилагайки интегриран маркетингов подход за осъществяване на комуникационни кампании на руския пазар.

Акцентирайки на основните конкурентни предимства, не само спрямо конкретни страни, но и по отношение всички преки конкурентни, залагаме на: съотношение цена-качество, безопасност, екологична храна, културна и духовна близост с Руската Федерация, открояващи България от всички останали държави регистрирани като непосредствени конкуренти на този пазар. 

Работим за разширяване на предлагането, като към традиционните летен и зимен отдих се презентират възможностите за допълнителни екскурзии, програми и мероприятия, които да обогатят почивката и да покажат разнообразието, което България предлага на активния руски турист, в т.ч. провеждане на оздравителни процедури, укрепване на здравето в балнеолечебните центрове, културно-познавателни програми, историко-патриотични маршрути за руски деца, почиващи в България, поклоннически програми за православни туристи. Министерството на туризма продължава усилията за надграждане дейностите по отношение пазар Русия, с цел налагането на България като разпознаваема и привлекателна целогодишна туристическа дестинация, заявява още Николина Ангелкова.