Близо 400 строителни компании са на ръба на фалита заради задължение на общините към бранша. Това обявиха от Камарата на строителите в България.

От общо 200 милиона лева задължения на кметовете, 70 %, или 140 милиона лева са към строителни компании. В държавния бюджет не са заложени достатъчно средства за съфинансиране на европроектите и разплащане на работата, което крие риск от банкрути.

В същото време 25 % са финансовите корекции на всички общински европроекти. Ако се спазват законите, много фирми ще са във фалит, защото при 15 дни просрочени задължения те трябва да бъдат обявени в несъстоятелност.

Това обясни изпълнителният директор на камарата Иван Бойков. Банките обаче са спрели натиска върху компаниите, заради невъзможността да продават тези активи, каза той. 10,5 милиарда лева е продукцията на бранша за 2011 г., което е спад с 8,4 % спрямо 2010г.

Отливът на чужди инвестиции в сектора е 59 %. Сред проблемите пред бранша са тежките процедури, липса на квалификация на консултантите, които изготвят проектите, забавяне на плащанията и изискването да се продължи работата по договора дори при спрени плащания. За да се решат те, от камарата подготвят правилник за строителството, подобен на немския, в който на 2 хиляди страници са разписани подробно правилата в сектора.