Водещи се по документи безработни и социално слаби въртят бизнес с общински жилища и си докарват доста добри допълнителни доходи.

Жители на Велико Търново наемали общинските апартаменти срещу символичен наем от 40-50 лв. на месец и след това ги преотдавали на пазарни цени от 200-300 лв.

Проверка на местната власт установи случаи, при които ползвателите на общинските жилища дори не са в България. Докато се водели безработни и нуждаещи се,

тарикатите изкарвали пари в чужбина

а в същото време припечелвали и от отдаването на наетите от тях жилища на други лица. Някои от наемателите правели и какви ли не врътки, за да се сдобият с жилището на символична цена. Те фиктивно се развеждали или припознавали деца, за да отговарят на критериите, записани в общинската наредба за даване на жилища под наем.

Друга порочна практика била възможността, която се дава на наемателите след петгодишно ползване под наем да си купят общинското жилище на цена далеч под реалната пазарна. В началото на 2017 г. след извършена от общината проверка, 11 души са били изгонени от дадените им за ползване общински апартаменти.

През тази година община Велико Търново разполага с над 400 апартамента, мераклиите за които обаче са най-малко два пъти повече. Месечният наем е повече от символичен и започва от 80 стотинки на кв.м. 

Кога е най-подходящият момент за покупка на жилище 

 

Средно 100 заплати са нужни за покупка на жилище 

 

Общо жилище при живот на семейни начала

 

Хората, които искат да получат общински апартамент, трябва да отговарят на 12 условия, сред които да нямат жилище или вещни права, свързани с този тип недвижими имоти и да живеят през последните пет години във В. Търново.

Размерът на наличните средства, включително автомобили и земеделска земя, пък не трябва да е по-голям от две трети от оценката на апартамента, за който се борят.

Освен с измамите общинарите имат проблем и със събираемостта на наемите, които макар и смешни и символични, също не се плащат от всички навреме. Само 12 от най-големите длъжници имат неплатени наеми в размер на 17 000 лева.

Междувременно куп чиновници се оказаха печеливши в драмата с общинските ведомствени жилища във Варна, която тръгна през май от апартамента на зам.-кмета по финансите Пейчо Пейчев. Тогава стана ясно, че той живее като крайно нуждаещ се във ведомствено жилище от 110 кв./метра срещу 86 лева месечен наем. Възникна въпросът какво се случва и на кого се дават останалите жилища във фонда за крайно нуждаещи се, за които чакат много хора.

Общо 43 апартамента от фонд „Ведомствен“ на община Варна са дадени под наем на цени, които са в пъти по-ниски от пазарните. Обитателите им, сред които има много служители на местната администрация и държавните институции, плащат между 32 и 131 лв. месечно, показва официалната справка на общината. Жилищата са с площ от 45 до 127 кв.м, а наемите са съвсем легитимни, тъй като са регламентирани в общинската наредба. Освен това те имат право да купят жилището на преференциални цени и 24 вече са направили постъпки за това.

Общинският ведомствен фонд се състои от 53 жилища, от които в момента 43 са обитавани. В тях са настанени наематели, сред които има и такива, които не са служители на общината. Става въпрос за 15 апартамента, в които живеят хора от други институции.

"Наредбата обаче дава такава възможност, обясни организационният секретар на община Варна, Нора Момчева. Тя уточни, че част от наемателите са висококвалифицирани специалисти в областта на медицината, които са привлечени на работа в болнични заведения на територията на Варна. Има и представители на културните институции – актьори, които не са от града и нямат жилище“, каза още Момчева.

Пазарните наеми за двустайно жилище в добър квартал на Варна се движат между 400 и 700 лв. Цени около и под 100 лв. агенциите за недвижими имоти предлагат единствено за тавански стаи и сутерени без течаща вода. По-късно общинската администрация във Варна изготви справка на наемателите и публикува пълен списък с имената на хората, които обитават въпросните ведомствени жилища, които по принцип са предназначени за служители на общината.

Сред обитателите на общински жилища има 16 общински служители, 3 лекари, 2 прокурори, 4 полицаи, учители, художник и актьор в местния театър.

Сред наемателите на жилища от Фонд „Ведомствен” са двама шефове на дирекции - Любомира Комитска, директор на социалната дирекция, и Анастасия Георгиева - на здравната, Гинка Пенчева - инспектор „Контролно-ревизионни дейности“ в община Варна (102 кв. м, 88 лв.), Камелия Василева, главен инспектор „Контрол и санкции“ (69 кв. м, 62 лв.), Джемиле Джелилова, главен експерт „Постоянни и временни комисии“ в канцеларията на Общинския съвет (104 кв. м, 82 лв.), Стелияна Маринова, началник-отдел „Вътрешен контрол“ (110 кв. м, 90 лв.), Антония Димитрова, старши експерт „Контрол енергийни разходи“ в отдел „Общинска инфраструктура“ (110 кв. м, 90 лв.), Невена Клюнкова, началник-отдел „Човешки ресурси и вътрешен административен контрол“ (104 кв. м, 92 лв.), Георги Стоянов, главен специалист в отдел „Опазване на обществения ред“ (127 кв. м, 79 лв.) и др.

Евтини апартаменти ползват и хора от други структури като прокурори и служители на МВР. За да получат права на общински наематели, всички те би трябвало да са декларирали, че не разполагат с друг имот във Варна.

Според справка на социалната дирекция, около 1300 са общинските жилища, разпределени в 3 фонда – „Ведомствен“, „Жилищно настаняване“ и „Резервен“.

Около 3000 картотекирани като крайно нуждаещи се варненци пък чакат за настаняване в общински жилища, които обаче с всяка година намаляват. Причината е, че общината продава годишно по 50-60 от тях на настоящите им наематели, но не изгражда нови.

Наскоро общинският съветник Григор Григоров поиска да се спре продажбата на общински жилища до приемането на нова нормативна уредба и изясняване на обективната ситуация. Повод стана предложението за продажбата на нови 27 имота от които се очакваше приход за общината от 600 хил. лв., след като преди това бяха продадени други 60 жилищни имота.

Действащата наредба позволява наемателите да закупят апартаментите по данъчна оценка, ако през последните 5 години са ги стопанисвали. Според Григоров след като настанените лица има финансова възможност да придобият жилищата, това означава, че не са крайно нуждаещи се и могат да си търсят апартаменти на свободния пазар. Нормално е да има съмнения, че нещата се случват на тъмно, след като апартамент, който струва 40 000 евро, се продава за 40 000 лв.

До него дори достигнали слухове, че наемателите на общински жилища във Варна изразявали своята благодарност за възможността да ги закупят с пликове, в които имало между 10 000 и 20 000 лева.

„При положение, че общината не изгражда нови жилища, даването на право на всеки наемател да купи жилището след определено време води до изчерпване на фонда. Тази практика трябва да бъде прекратена“, категоричен бе Григоров.