На около 50 млн. на година се изчислява пазарът на услугите, предлагани у нас от фирмите на професионалните домоуправители. Това обяви Ламбро Попов, председател на новоучредената Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

„Сградите в режим на етажна собственост са близо половината от всички жилища в страната 1,86 млн. апартамента“, уточни Попов. Браншовикът припомни, че от общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми.

„Около 22 хил. пък сградите в България са сгради тип ЕПК и панелки, намиращи се пред края на експлоатационния си срок. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти. Освен това много от тях са със зле поддържани общи части. Досега са санирани около 760 от тези сгради, а общо подадените заявления за саниране са около 5000, като 2000 са одобрени за обновяване“, поясни той.

На въпрос на „Монитор“ за цените на услугата предлагана от професионалните домоуправители, Попов отговори, че те се определят на пазарен принцип, но добави, че половината от сградите, където фирми от асоциацията работят са стари панелни сгради с повече обитатели. Проверка в интернет показа, че таксите започват от 5 лв. за домакинство, а отделно за почистване се вземат по 2 лв. на обитател на блока.

Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация обясни за „Монитор“, че единствено в София има повече жилищни кооперации, които са с професионален домоуправител.

„Техният дял в столицата достига 15%, но общо за страната е той много по-малък“, уточни той. По думите му, освен в затворените комплекси, където подобно управление и поддръжка на общите части е задължително, най-често от услугата се ползват в сградите, където има повече живущи.

„В новопостроените кооперации обикновено в началото се започва с наемането на фирма за поддръжка, но това не продължава дълго. В центъра на града, например няма толкова голямо покритие, защото там част от апартаментите са празни. Подобен, от демографска гледна точка е и проблемът в по-малките градове, където много жилища пустеят и там подобна услуга и всякакъв друг бизнес трудно се развиват“, смята Велков.