Eдва 5600 собственици на имоти у нас ползват услуга за известяване с есемес, която може да ги предпази от посегателствата на имотната мафия. Това сочат данни на Агенцията по вписванията, предоставени на „Монитор“.

Притежателите на недвижимости, придобити след 1998 г., могат да се абонират за получаване на кратки известия и през интернет, като влязат на страницата на Агенцията по вписванията. Останалите обаче трябва да отидат на място в някои от офисите на ведомството, които в цялата страна са 113.

Първоначално купуваният пакет от 500 есемеса струва само 6 лв. Информацията, която биха получили решилите да защитят имота си или фирмената собственост по този начин, се отнася за промени по партидите им засягащи: вписвания, отбелязвания, заличаване, корекции на записи в информационната система, регистрации на откази и движение по тях, издаване на заверени преписи и отказ за подобно издаване.

Есемесът се получава след 30 минути, но според експерти има риск той да не бъде видян и затова е добре информацията да се дублира и с изпращане на съобщението и по електронна поща.