Платформата за отдаване на имоти под наем Airbnb се съгласи да промени начина, по който представя цените на уебсайта си, съобразявайки се с европейското законодателство в областта на защитата на потребителите.

Това съобщават от Европейската комисия днес, след като на компанията беше даден срок до края на август да предложи необходимите промени. 

Airbnb се ангажира да представя в сайта си общата цена на резервацията, включително с допълнителните такси, като такси за обслужване и почистване. Досега тези допълнителни такси не се добавяха към обявената за наем на имота цена.

Когато не е възможно предварително да се изчисли крайната цена, дружеството обещава ясно да информира потребителя, че могат да се прилагат допълнителни такси.

Друга промяна поискана от ЕС е в предложението за наем да се посочва ясно дали офертата е частно лице или от фирми, тъй като правилата за защита на потребителите са различни в двата случая. 

Трябва да има и промени в условията за ползване на услугата:

- ще бъде ясно, че потребителите могат да се възползват от всички налични средства за правна защита, и по-конкретно от правото си да предявят иск срещу домакин, в случай че пострадат или претърпят други вреди;

- Airbnb ще посочва ясно на потребителите, че те имат право да заведат дело срещу платформата в съдилищата в своята страна на пребиваване;

- Airbnb ще трябва да информира потребителите, когато реши да прекрати даден договор или да премахне съдържание, и ще им предоставя право на обжалване и на обезщетение, ако е уместно.

Тези промени трябва да се въведат във всички езикови версии на платформата до края на 2018г.