Тъй като лихвените проценти във Франция започват да падат и цените се стабилизират, някои потенциални купувачи и инвеститори вече търсят имоти под наем. Това обаче е възможност за инвестиция, върху която трябва да се работи предварително, като се започне от избора на локация. Se Loger публикува класация на „най-интересните градове“ във Франция за отдаване под наем на жилища.

Златният медал отива в град Вилньов-Сен-Жорж в южната част на департамент Вал дьо Марн. „С процент от 6,8%, общината е с най-висока доходност сред градовете с население над 20 000 във Франция към 1 февруари 2024 г.“, пише Se Loger, цитиран от TF1info.
 
Там можете да закупите двустаен апартамент за около 125 000 евро (без нотариални и евентуално агентски такси), а да го давате под наем за малко над 700 евро на месец.  Освен това рискът да не отдадете имота под наем е много нисък, казват експертите. В този град повече от 40% от жителите, живеещи в двустаен апартамент, обитават  жилище под наем.

Европа затъна в имотна и жилищна криза

Подобна възвращаемост може да се получи и по на север, в Обервил (Сен Сен Дьони), където доходността е 6,5% или в Брест с 6% годишно. В Бретан „наемите на апартаменти са се повишили с 6,5% през 2023 г.“, отбелязва Se Loger, докато продажните цени са паднали с 0,2% през същия период. Така можете да инвестирате в двустаен апартамент за по-малко от 100 000 евро (без разходите) и да го отдавате под наем за почти 500 евро на месец.
 

istock
istock

Печеливши мегаполиси
 
В началото на 2024 г. няколко големи столични района „стават интересни“ за инвестиции под наем. Това са например Бордо (Жиронд) или Рен (Ил и Вилен).
 
В тези два града с население над 200 000 жители наемите са се увеличили през 2023 г. съответно с 2,1% и 2,9%. В същото време „покупните цени са паднали с 6,5% и 4,3%. Спадът в цените е малко вероятно да продължи, като се има предвид завръщането на по-ниски цени през последните седмици.
 
Други големи градове като Нант (Атлантическа Лоара) или Монпелие (Еро) имат подобни характеристики. „В Нант двустаен апартамент от 40 квадратни метра, закупен за 142 440 евро на 1 февруари 2024 г., може да генерира 560 евро под наем на месец“, подчертава Se Loger, което представлява брутен марж на печалбата, оценен на 4,9%. Малко по-малко от Монпелие, където изчислението достига 5,3% годишно за подобен тип жилище.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase