Премиерът Бойко Борисов днес подписа заповедите за освобождаването на двамата подали оставки заместник-министри Красимир Първанов и Ваня Колева. Дни преди това оставка подаде и министър Цецка Цачева. Какво ще се случи с Цветан Цветанов.

Развитието на "Апартаментигейт" коментира в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" политологът Цветанка Андреева: 

"Вариантът Цветанов да бъде оттеглен от парламента и от председателството на парламентарната група на ГЕРБ и остава да отговаря само за структурите в партията и за изборите е добър кризисен пиар. Това решава в момента проблемите - Цветанов не е публична фигура, но остава основен кадровик на ГЕРБ".

Според нея скандалът с апартаментите не се потушава, а придобива дори размерите на епидемия и засяга други партии и институции. Тя прогнозира, че той няма да приключи утре със завръщането на Цветанов от САЩ.  

Андреева заяви пред БНР, че моралът и доверието са капиталът в политиката и загубиш ли ги - нямаш нищо. Тя коментира думите на Корнелия Нинова, че оставка на Цветанов няма да реши проблема, защото главата на модела е Борисов:

"Ако ГЕРБ търпят репутационни щети от скандали с жилища, то при БСП проблемът с тяхната олигархия и техните сделки е много по-голям. Те трябва да отговарят за похарчените милиони за "дупката Белене", за прегрешенията на тройната коалиция и на кабинета "Орешарски".

Цветанка Андреева прогнозира, че в листите на ГЕРБ ще бъдат вкарани по-ярки лица и елементът на мажоритарност ще бъде изведен по-напред. 

"Тези евроизбори стават арена за нещо, което ще се случва от тук нататък. Тези скандали рушат имиджа както на ГЕРБ, така и на БСП и отварят път на проекта "Радев", коментира Андреева. 

"Рационално решение би било Цветанов да се оттегли и това няма да му е за първи път. Той ще остане в апарата на партията", коментира пред БНР социологът Чавдар Найденов. Според него връщането на Цветанов в политиката след предишните скандали с апартаментите му означава, че твърдото ядро на ГЕРБ има изграден имунитет към всякакви гейтове.

"Нищо чудно и този гейт да прекарат на крак, без кихане", добави той.

"Влиянието на Цветанов много нарасна в последните години и скандалът може да е вътрешна интрига, но може и да е външен натиск, като имаме предвид, че тръгна от "Свободна Европа" - една официална държавна радиостанция на САЩ", коментира още Найденов. По думите му това, което държи в смут ГЕРБ, е каналът, по който дойде тази информация, а не самата информация.

Социологът прогнозира, че БСП ще вдигнат шум около скандала, но няма да могат да го яхнат. "БСП са царе да изпускат златни възможности", каза той.