Заможните българи със собствен бизнес започват да насочват вниманието си към луксозните имоти в страната. Отчита се ръст в продажбите на луксозни къщи и апартаменти, предимно в София (кварталите "Драгалевци", "Симеоново", "Бояна"), Варна и Бургас, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания КредитЦентър.

Той даде за пример две сделки, договорени през месец май тази година. Става дума за продадени къщи на стойност, съответно 280 хил. и 300 хил. евро. И в двата случая клиентите са заложили на ипотечни кредити съответно за 150 хил. и 160 хил. евро. 

С други думи, бизнесмените са платили по около 150 хил. евро кеш, а останалите са взели на кредит. 

"При луксозните къщи процентът на самоучастие върви между 40% и 50%, а останалата сума се осигурява с кредити. Когато говорим за апартаменти в централните градски части, тогава самоучастието пада до 30-40%", посочва Тошев. 

Според него една от причините бизнесмените да се обръщат към луксозните имоти именно сега е фактът, че те са на доста по-достъпни цени от периода преди кризата. 

Това раздвижване на високия сегмент имоти води до около 10% ръст в средния размер на изтеглените ипотечни заеми през месец май, сочат данните на КредитЦентър.

Така за София средният размер на изтеглените ипотечни заеми е 49 240 евро, за Варна - 35 980 евро, за Бургас - 29 240 евро, а за Пловдив - 21 860 евро. Освен това се отчита и 3% ръст в броя на изтеглените ипотечни кредити за сума над 90 хил. евро.