Обявите за продажба на жилища в София продължават да растат. На пазара вече има близо 100 хил. оферти, съобщи вчера Иван Горанов от Home For You. По думите му излизат все повече апартаменти, купени със спекулативна цел, но собствениците им се разочаровали от спада на цените.

Намаляват единствено офертите за незавършени жилища, към които интересът драстично спадна заради кризата. Брокери дори прогнозират, че тези предложения могат напълно да изчезнат от пазара. Според сайта imot.bg в момента в София са обявени за продажба само 1000 жилища "на зелено". Например в столичния жк "Стрелбище" има само 4 такива предложения на фона на над 300 обяви за завършени тухлени жилища.

Според Горанов продажбите остават рядкост и сделките стават бавно. През 2008 г. една сделка се е сключвала за около 1-2 седмици, сега купувачите обмислят поне месец решението си.

Инвеститорите опитват да раздвижат пазара с различни схеми на изплащане. Например с бартер - купувачът може да даде друг имот и да доплати. Често продавачите склоняват да разсрочат сумата, като срокът на вноските може да се разтегли и до 3 години.

Според Горанов проблем остава порасналата взискателност на банките при отпускане на заеми. Преди между 50 и 70% от нужната сума можеше да се вземе от банките, а сега кредитът покрива по-малка част.