Около 70 % от руските ваканционни имоти по българското Черноморие се разпродават, а цените са паднали наполовина.

Това твърдят брокерски компании, които работят по морето. До известна степен, компенсация на процесите е ръстът на наемите от руснаци по нашите курорти, но големият печеливш от ситуацията са българските купувачи, също по преценката на брокери.

Заедно с намаляващия брой на руските туристи у нас, в последните години наблюдаваме и отлив на купувачи на имотите по Черноморието. В пика на продажбите на български ваканционни имоти на руски граждани през 2012-2013-та година, руснаците изместиха от нашия пазар англичани и ирландци, а заедно с това се наблюдаваха и най-големите пътникопотоци от Русия.

Сега ситуацията е точно обратната, обясни за "Хоризонт" Георги Минчев - председател на Българо-руската търговско-промишлена палата у нас, както и уточни, че „това е конюнктурна неблагоприятна икономическа тенденция, свързана с известната стагнация на жизненото равнище - висока инфлация и девалвираща валута“.

„Руското законодателство и практика се промени, като в това отношение сериозно ограничи възможностите на чиновниците да придобиват и експлоатират подобна собственост извън границата, както и да разполагат въобще със съответния апарат - централен, регионален, от определено равнище нагоре“, добави Минчев, според когото именно такъв тип хора са купували преди имоти у нас, но те са били повлияни от създалите се и икономическа, и политическа ситуация – „общият климат на отношения между Русия и ЕС и т.нар. Колективен Запад“, както и наложените санкции върху Москва, които „са проявление на тази степен на напрегнатост и враждебност, която възникна последните години и тя е точно огледално, обратен образ на това, което беше до преди 2012 година“.

Първите правителствени указания за спиране изтичането на паричните потоци от Русия са от 2014 година. Именно те засягат държавните чиновници и хората на държавна служба, както и пенсионерите. А няколко години по-късно - през 2018-а, излиза друг закон, който вече контролира движението на паричните потоци от Русия към чужбина.

„Именно това даде новия тласък на сделките от миналото лято с драстично големите продажби и падането на цените до 50-60 %“, уточни експертът по недвижими имоти Антония Вирт.

„На базата на този закон се забранява да се превеждат пари от продажба на имоти и по сметки на съответните физически лица в дадена страна, а директно към Русия. Това е, когато говорим за движението отвътре навънка - от България в случая към Русия, вследствие, на което това лято настъпи една паника. Много руснаци - може би едно от 80% не знаеха за този закон и то не случайно, защото по този начин те веднага попадат в лапите на данъчните там. А всички, които узнаха побързаха да продадат имотите си и ние специално на морето срещнахме големи спънки, защото българите, които купуват, купуват основно с кредити и банката, отпускайки тези пари, не може да ги преведе към руска банка веднага и директно“, поясни Вирт.  

„Второто движение на капитали - от Русия навънка: хората -  средната класа, която е почти на изчезване в Русия, както и пенсионерите, бяха задължени да декларират в рамките на един месец пред данъчните власти по местоживеене всички сметки, които откриват във всяко едно кътче на Европа, а  който не декларира - това може да бъде национализирано, а сумата, която не е декларирана, трябва да бъде платена два пъти в Русия“, добави експертът, според когото руснаците са били притиснати да продават“, тъй като „парите, които получават от наеми“, ако отдават имотите си, „реално, ако декларират официално и в България, и в Русия - им се облагат два пъти“.

Така, благодарение на този закон, хората са притиснати да продават, но и бързат да си върнат парите, заради поскъпването на живота в Русия. И защото на пазара празно място няма - от ситуацията вече се възползват българите.

„Всички макроикономически фактори в България, цялата стабилизация, ръста на брутния вътрешен продукт, растежа на заплатите, стабилността, това дава сигурност на хората да инвестират в собствената си държава“, добави експертът по недвижими имоти, както и изтъкна, че в момента купуват предимно „хора, които са в предпенсионна възраст“.