Богаташи разпродават масово вилите си. В благоевградско на тезгяха са сложени луксозни селски къщи, чиято цена удря 390 000 евро. Основна причина за разпродажбата е, че бизнесмените търсят пари в брой в кризата. 

Известната архитектка и бивш кандидат за общински съветник от СДС в Благоевград Каролина Саргалиева и съпругът й Насьо, който също е архитект, обявиха за продан луксозната си къща в милионерското селце Рилци. Цената й е 390 000 евро, пише вестник "Струма".

Къщата бе една от първите в разположеното на 3 км от Благоевград село, които само за няколко години оформиха облика му на богаташки крайградски квартал.

Тя има 4 спални, 3 тераси, помощни помещения, зимна градина и 2 гаража са част от екстрите на екстравагантната постройка, чията обща разгъната площ е 1560 кв.м. Цялата тази пищност е сред английска морава от 2 дка с автоматичен поливен водопровод, програмиран да поддържа винаги свежа зеленината.

Домът на Саргалиеви се появи във всички модни BG списания за строителство и вътрешен дизайн. Той спря да бъде атракция едва преди няколко години, когато бе заобиколен от цяла плеяда лъскави вили на благоевградски богаташи. Въпреки че това е цената заедно с цялото оборудване, с търсените 390 000 евро сем. Саргалиеви засега не са успели да намерят купувач.

В същата процедура - търсене на мераклии за луксозните си къщи, са още доста благоевградски паралии. От няколко седмици 250 000 евро търси за дома си в кв. “Струмско” бизнес дамата Ирена Дерейчик, сестра на бившия банкер Методи Пазвантов. Ирена и съпругът й австриец години наред се занимаваха с най-различни производства, сред които сметана, вегета и др. Явно при тоталната стагнация, налегнала бизнеса, фамилията е решила да разкара жилището, за да не се набутва повече със скъпата поддръжка, пише вестник "Струма".

250 000 евро е обявил като цена за дома си и не по-малко популярният Атанас Ангелов-Мацолата, който преди 8 г. основа най-голямата бутилираща фабрика в Югозапада “Еко Ботълс”, а после я прехвърли на съдружника си. Домът, от който искат да се отърват заедно със съпругата му Йорданка, е в жк “Еленово”, по пътя към едноименното село. Къщата е в непосредствена близост до затворен тузарски комплекс и в нея преди десетина години Мацолата наля доста пари. Сега видимо семейните финанси доста са отънели, след като съпругата му е подсъдима за 7000 лв., а и за голяма къща като тяхната са нужни сериозни пари за поддръжка, затова семейството бърза да се отърве от нея.

През последните няколко месеца кризата извади на пазара доста от провинциалните къщи на благоевградските големци. Особено тези, които имат повече от 2 жилища, от доста време се опитват да се отърват от свръхмодерните си “селски” къщи, правени с презумпцията както да поемат излишните пари на фамилията, така и да се ползват като семейни вили през уикендите и спокоен пристан за пенсионерските години. Тези, които потърсиха по-разумни цени за имотите си на село, вече успяха да им намерят купувачи.

Преди месец например банкерът Кирил Пендев продаде на благоевградския окръжен прокурор Георги Качорев и съпругата му - нотариус Миглена Качорева, двуетажната си къща в кочериновското с. Бараково. Юристите започнаха преговори за луксозния имот с просторна английска морава около него и площадка за барбекю от ниво 110 000 евро. Във всички случаи покупката им е излязла по-тънко, най-малко защото са спестили от нотариалните такси, шушукат завистливо благоевградски магистрати, чиито съпруги не са нотариуси.