Броят на фирмите, декларирали в предмета си на дейност посредничество при сделки с имоти, от началото на годината се е увеличил с над една трета. Това съобщи вчера председателят на УС на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) Иван Велков.

Според него много хора и фирми са решили в кризата

да припечелят нещо и от посредничество.

По думите му обаче само десетина са брокерските фирми у нас, които отговарят на евростандартите.

„До миналата година броят на посредниците у нас зависеше от сезона, като броят им нарастваше от 7-8 хил. през зимата до 10-15 хил. през лятото”, поясни Велков и добави, че това е положително за пазара.

„Колкото повече легитимни играчи има на него, толкова по-добре”, смята той.

„В момента обаче при 10 предложения за продажба на имот на пазара в най-добрия случай може да се появи един купувач и да стане сделка”, описа конюнктурата браншовикът.

„Преди кризата на 1,5 оферти имаше по един кандидат да купува. Големият проблем на пазара ни е липсата на активно търсене. Нещата може да се променят към по-добро, когато хората в Европа почувстват по-голяма сигурност за доходите си. За България по-чувствително раздвижване на пазара може да има, когато доходността по депозитите намалее. Тогава повече хора

ще потърсят сигурността на инвестицията

в имот”, смята Велков.

Той цитира информация от 260 фирми от НСНИ, че от началото на годината те са правили по 30-40 хил. огледа, но наистина заинтересованите от сделка клиенти са около една трета от тях. По думите му икономическата стагнация и политическата криза се отразяват на държавните служители, които преди са били по-активни клиенти на имотния пазар.

Според брокера от Перник Йордан Петров в градовете с население около 100 хил. души поевтиняването на жилищата продължава и от началото на годината там е отчетен спад на цените от 5-6 на сто.

В предишни години гурбетчиите се връщаха всяко лято

и купуваха апартаменти за по 30-40 хил. евро”, каза той.

„Сега тези сделки са намели в пъти. Но дори сега, в условията на криза, хубавото е, че 70% от парите, придобити от продажбата на имот у нас, се влагат за покупка на друг”, добави той и прогнозира малко оживление на пазара през есента.