Масовото недоволство от високите сметки за парно тази зима е на път да докара бум на ремонтите за подобряване на енергийната ефективност.

Не само заможните, за които не е проблем да отделят 2-3 хил. лв. за нова дограма и изолация, но и по-бедните вече сериозно се замислят да направят тази инвестиция и да се спасят от скъпото отопление през следващата зима.

Още повече че миналата седмица стана ясно, че сметките по всяка вероятност ще са още по-солени. От април със сигурност ни предстои 5-10% скок на парното.

Ако "Газпром" направи отстъпка в цената на газа от около 10%, каквато получиха Германия, Словакия и др. държави, това ще даде възможност в началото на отоплителния сезон цената на парното да не скача отново, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

В противен случай обаче ново увеличение на цената от октомври не ни мърда, стана ясно от думите му. Това означава поне стотачка отгоре за топло през следващата зима. Хората още отсега обаче са решили да преборят високите цени с енергийна ефективност.

В края на миналия месец гражданите масово започнаха да събират оферти на различни фирми за енергоспестяваща дограма и изолация на жилището, показва анкета на "Стандарт". Тези, които не биха могли да си позволят подобна инвестиция, пък търсят вариант за финансиране чрез банките.

С всеки ден запитванията за подобни кредити растат, съобщават служители. Независимо дали инвестицията ще се прави със собствени средства или чрез кредит, сега е изключително добър момент за подготовката й.