Според последния доклад на централната банка на Гърция през първите три месеца на 2023 г. в страната са влезли около 497 милиона евро чуждестранни инвестиции, което е с 33% повече в сравнение със същото тримесечие на миналата година (374 милиона евро).
 
Общо миналата година чуждестранните инвестиции в гръцкия пазар на недвижими имоти достигнаха 2 милиарда евро, което е увеличение от 68% и достига най-високото си ниво за всички времена, пише Ekathimerini
 
Много е вероятно дори тази сума да бъде надвишена през 2023 г., тъй като инвестициите на граждани на трети страни, които искат да имат време да закупят недвижим имот с минимален лимит на инвестиция от 250 000 евро на човек за получаване на разрешение за пребиваване, са се увеличили.
 
От 1 август прагът за получаване на разрешение за пребиваване по програмата „Златна виза“ чрез инвестиция в недвижими имоти се повишава до 500 000 евро в центъра на Атина, северните и южните предградия на метрополията, както и в Миконос, Санторини и Солун.
 
Увеличаването на прага за влизане в програмата и предвидения преходен период провокираха скок в търсенето на покупка на имоти в посочените по-горе райони.

Пенсионери търсят селски имоти в Гърция

Ръстът на търсенето е необуздан. По данни на Министерството на миграцията през първите четири месеца на годината има 3064 молби за инвестиционно постоянно пребиваване от чужденци, което е със 155% повече в сравнение с първото тримесечие на миналата година (1200 молби).
 
Общата инвестиция през първите четири месеца беше най-малко 766 милиона евро, докато съответната сума през 2022 г. беше общо 1,09 милиарда евро.
 

istock
istock

През първите месеци на 2023 г. гръцкият пазар на недвижими имоти продължи да показва силни темпове на растеж на цените (14,5% през първото тримесечие и 11,7% на национално ниво през 2022 г.). Това се дължи основно на голямото търсене и липсата на предлагане на нови имоти.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg