От началото на годината се наблюдава бум в търсенето на луксозни имоти, главно в столицата, научи „Монитор”.

Особено силен е интересът в сегмента през последните 6 месеца.

От една от брокерските фирми, специализирана в посредничество в сделки с лукс имоти, съобщиха за „Монитор”, че увеличеното търсене се дължи основно заради българи, живеещи извън страната. „Нашенците от чужбина пуснали 25% повече запитвания и са сключили също толкова повече сделки от пролетта насам”, каза Никола Стоянов, шеф на агенция. По думите му пазарът на скъпи имоти в момента е настроен изключително оптимистично и брокерите дори трудно насмогват да дадат информация на потенциалните си клиенти.

Според него засега няма особен интерес от чужденци и на тях се падат около една десета от сделките с луксозни имоти в България. Драстично увеличеното търсене почти изцяло е от българи, живеещи у нас и от наши съотечественици, пребиваващи повечето време през годината или постоянно намиращи се зад граница.

Купувачите на луксозни имоти традиционно предпочитат да купуват просторни апартаменти в района на „Докторски паметник”, а също така и в престижните зони на кварталите „Лозенец”, „Изток”, „Бояна“. В останалите райони от витошката яка на София се търсят основно къщи.

Въпреки повишения интерес към лукс имотите купувачите им логично имат много повече претенции. Основно те търсят жилището да е в новопостроена или много добре поддържана сграда. Почти задължително е наличието на гараж, както и нормална инфраструктура в района.

Според столични брокери при лукс имотите рисковете от скрити дефекти са по-малко, защото купувачите имат финансовата възможност да си наемат експерти да проучат историята и състоянието на сградата. Отделно новите сгради в сегмента се строят от сериозни фирми. Посредниците съветват купувачите да внимават да не купят нещо прекалено скъпо, защото немалка част от лукс жилищата са силно надценени.

Справка в imot.bg сочи, че само десетина са апартаментите в София, чиито офертни цени са над 1 млн. евро, сочи статистиката на.

3 са имотите с обявена цена на максималното ниво от 1,3 млн. евро. Единият е многостаен апартамент с площ от 253 квадрата в стара сграда до Народния театър. Другият - с почти същата площ, отново е в центъра на София. Третият е по-голям от първите два, взети заедно, и се простира на 592 кв. м. В „Изток” офертите за над милион евро са 2 и са за по 1,1 милион евро. Едната за жилище с площ от 420 кв. м от април е намалена със 100 000.