Все повече българи търсят имоти в Дубай, показват данните на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

С 22% расте броят на сделките за недвижими имоти в Дубай към есента на 2023 година спрямо същия период на предходната 2022 г. Това повишение в активността се отразява в общата стойност на сделките, която достига 97,55 милиарда AED, което представлява увеличение от 40% спрямо 69,5 милиарда AED за същия период на 2022 г. Само през октомври 2023 г. обемът на сделките расте с допълнителни 30 милиарда AED или 8,16 милиарда долара.

„През 2023 г. Дубай буквално влезе в историята, превръщайки се във водещ пазар на луксозни имоти в света. Дестинацията успя да генерира близо 850 милиона долара от жилища от висок клас, с пазарна цена от над 10 милиона долара през първите шест месеца на годината. Така Дубай за първи път изпревари Лондон, Ню Йорк и Париж. ”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Според проучването на Unique Estates доходността от наем в Дубай към момента е в диапазона 6-10%, а от краткосрочен наем достига 13%. Други ключови предимства на притежанието на имот там е 0% ДДС върху жилищата, гъвкави възможности за плащане и благоприятна социална среда. За сравнение доходността от наем в София трудно надхвърля 4-5%, а от краткосрочен – около 10%, без да се включват разходите за управление.

Все по-голям процент от нашите клиенти в България се интересуват от инвестиция в Дубай с цел постигане на висока доходност, защита на спестяванията, възможност за препродажба на имота още в етапа на строителството и реализиране на печалба. Наблюдава се значително покачване на заявленията за „златна виза”, като български и международни инвеститори се насочват към Емирствата заради добрите инвестиционни перспективи”, казва Весела Илиева.  „В стремежа си да предложим възможно най-висока доходност на нашите клиенти все по-често препоръчваме Дубай, тъй като дестинацията предлага по-добра ликвидност спрямо българския пазар”, допълни тя.

istock
istock

ОАЕ снижават изискванията за инвестиции в имоти за получаване на „златна виза“. Минималното финансово изискване за кандидатстване за тригодишна виза чрез инвестиция в Дубай към момента е 750 000 AED, което е намалена стойност от първоначалната – 1 000 000 AED. Инвеститори, които купят имот/и на стойност 2 000 000 AED или повече, пък могат да получат виза за пребиваване с възможност за подновяване за период до пет години.

Каква заплата може да получавате, ако работите в Обединените арабски емирства

Най-скъпо продаденият имот на международен клиент в Дубай е пентхаус на стойност 500 000 000 AED или 136 000 000 долара. Той е с площ от малко над 2000 кв. м,  разполага с 5 спални, а стъклените му стени разкриват впечатляваща гледка към Арабския залив. Намира се в 71-етажна кула с високи тавани, плаващи стълбища и ефектно осветление. Следващите 2 най-скъпи имота са вили в Palm Jumeirah, съответно на стойност 302 млн. AED и 280 млн. AED.

Към Дубай днес се наблюдава сероиозен интерес от страна на французи, англичани, индийци, руснаци, китайци. В момента там живеят представители на над 200 националности. За 2023 г. са регистрирани 12.4 млн. туристи, а над 4 500 милиардери са избрали дестинацията за свой нов дом. Очакванията са до 2040 година населението на Дубай да достигне 7,8 млн. души.

istock
istock

От Unique Estates обобщават най-добрите райони за инвестиция в Дубай за 2023 г., класирани спрямо стойността на регистрирани сделки, както следва:

•  Dubai Harbour: 3.04 милиарда AED

•  Palm Jumeirah: 2.66 милиарда AED

•  Sobha Hartland: 2.52 милиарда AED

•  Business Bay: 2.43 милиарда AED

•  Dubai Creek Harbour: 1.62 милиарда AED
 
Около 60% от купувачите на имоти в Дубай се интересуват от апартаменти, сочат още данните. Останалите се насочват към вили или градски къщи. На пазара на наеми апартаментите съставляват 82% от сделките. Обзаведените жилища под наем са изборът на 67,5% от наемателите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg