Има много българи, които живеят и работят в чужбина и искат да придобият жилищна собственост за бъдещи нужди – за тази тенденция съобщи пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Българите сме в топ 10 в Европа по брой собствени жилища, уточни Ганев.
 

За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки. За тази година е бил отчетен лек спад в обема от сделки в първото тримесечие, но през май и юни търсенето се е успокоило.

Близо 40% от жилищата у нас са необитаеми

Относно статистиката за броя на необитаемите имоти в страната Добромир Ганев уточни, че те не са "пустеещи". По думите му това не е феномен за България и мнозина запазват своите спестявания чрез придобиване на такъв тип имоти. Той акцентира и върху демографската криза.

2021-ва и 2022-ра са били рекордни като обем на имотните сделки заради желанието на голяма част от българите да придобият втори дом в по-малки общини или ваканционен тип собственост в морски или планински курорти, подчерта още Ганев.

"Това беше феномен, който наблюдаваме за първи път в последните 30 години."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg