Лек ръст на цените на качествените жилища ще има догодина, прогнозират брокерите от повечето посреднически агенции.

„Догодина ще има леко увеличение на цените, докато пазарът се уравновеси, смята Тихомир Цаков от „Аристо”: „То обаче ще се дължи не толкова на засилено търсене, а на появата на нови и по-хубави жилища. До момента се продаваха повече второкачествени апартаменти и хората си мислеха, че това е най-доброто на пазара”, поясни той.

Константин Пандов от ЕППИ прогнозира леко поскъпване до около 5%. „В момента няма предлагане на качествени жилища. След поредния малък бум от покупки през 2015 г. ще излязат нови имоти на пазара”, смята още брокерът.

Според Добромир Ганев от „Форос” в общи линии следващата 2016 г. ще е подобна на предходната. 

„Ще има малък ръст на сделките и цените. По-голям ще е той в София, а по-малък във Варна и Бургас. В столицата има раздвижване на строителния пазар. Там започват да се изграждат доста големи кооперации. Затова може в някои квартали да няма чувствително поскъпване, а то да е в рамките на 2-3%”, прогнозира той.

Според Ганев по Черноморието заради проблемите между Турция и Русия има някакъв малък шанс за завръщане на руснаците на имотния ни пазар. Но не бива да храним голям оптимизъм за достигане на старите обеми сделки с руснаци.

„Търсенето на жилища ще продължава и ще може да се говори за малък ръст в цените”, прогнозира за 2016 г. Младен Митов от „Явлена”. 

„Поскъпване обаче ще има само за имоти, имащи качества, а не всички жилища и навсякъде. Възможно е ръстът да е с 5-7%, защото предлагането на хубави апартаменти е слабо. От друга страна хората вече не се хвърлят на първото нещо, видели на пазара. Изчакват и искат да намерят нещо по-добро. Търсенето за инвестиция ще остава слабо”, каза още той.

Полина Стойкова от Bulgarian properties смята, че подемът в имотния пазар ще продължи и през 2016 г. и ще има ръст на продажбите и цените в София и големите градове между 4 и 7%.

„Интересът ще е насочен основно към столицата и другите големи градове, а ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес от страна и на български, и на чуждестранни купувачи”, прогнозира тя. Според нея може да се очаква и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и търсенето от други страни. По думите й има условия и за повече сделки с цел инвестиция.

„Няма големи основания за оптимизъм на пазара догодина”, смята Христо Бойков от „В&Н - имоти”. „Не мисля, че ще се случи голямо изменение на жилищния пазар, освен че ще има повече ново строителство. Не вярвам да има и голямо раздвижване в търсенето”, прогнозира още той.