Цените на жилищата в България поскъпват най-малко през последната година в сравнение с останалите страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това сочат данните на Еростат за второто тримесечие на 2015 г.

На годишна база цените у нас са се увеличили средно с 2.8 на сто, като този ръст ни отрежда последно място сред страните от региона. Най-сериозно увеличение има при цените на имотите в Унгария (11.9%), Словакия (5.6%), Румъния (3.9%), Чехия (3.5%).

В целия Европейски съюз най-голям ръст на цените на имотите е регистриран в Швеция с 13%.

Според агенции за имоти в България има активен пазар само в четирите големи града – София, Варна, Бургас и Пловдив. 

Техните данни сочат поскъпването на имотите в столицата с между 5 и 10% за първото полугодие на годината в сравнение с 2014 г. Националната статистика спря да прави проучването на цените на имотите в страната от началото на тази година.

Ръст в търсенето на имоти у нас има и в селата около големите градове. Брокери отчитат, че в областните градове поскъпването на жилищата е незабележимо, като в някои от тях дори има намаление на цената.

Според данни на специализирания интернет портал Global Property Guide цените на имотите у нас са най-ниски от целия ЕС и на трето място отзад напред за цяла Европа. Порталът сравнява средните стойностите на жилищата в столиците или финансовите центрове в различните страни.

Най-евтини са апартаментите в столицата на Молдова, където средната цена е 995 евро/кв.м. На второ място е Скопиесъс средни цени от 1134 евро/кв.м.

В София средните цени на имотите са 1222 евро/кв. м. В Румъния са с над 300 евро на кв. метър по-скъпи от тези у нас - 1537 евро.

Най-скъпите апартаменти са в Монако, където средната цена на квадратен метър жилищна площ е 44 522 евро. След княжеството е Великобритания, където цената на квадратен метър във всички големи градове е средно около 25 575 евро. 

Във Франция средната цена на квадратен метър апартамент е 13 639 евро. Четвърта е Русия с цена на кв. м. около 11 866 евро пред Австрия - със средна цена 10 807 евро.