За 1200 евро на кв. м. можете да си купите жилище на баровската столична улица "Солунска". Само допреди година цената на същия дом в центъра на София вървеше около 1700-2000 евро на кв. м. Това обясни регионалният директор на RE/MAX - България Илиян Николов.

Понижението за година в някои случаи стига до 40%. Новата ситуация на пазара принуди продавачите да намалят очакванията си, обясни Николов.

Средната цена на двустаен апартамент от 65 кв. м в центъра на София излиза около 84 000 евро, показва статистиката на специализирания сайт imoti.net. Точно преди година за същия дом е трябвало да броите около 108 000 евро. Така само за година цената е паднала 24 000 евро, при това съдейки по офертите.

Още 10-15% от цената можете да смъкнете при преговори с продавача, каквато е практиката през последната година. Така за около 75 000 евро можете да се сдобиете с апартамент в центъра на столицата, колкото преди година излизаше подобен дом, но в крайните и неатрактивни квартали на града.

Сред причините за спада на цените в центъра на столицата освен кризата и сринатия имотен пазар са и липсата на паркоместа и зеленина, обясниха брокери.

Жителите на София вече предпочитат тихи и спокойни квартали и локация на дома в близост до метро. Това са и апартаментите, чиито цени са най-малко повлияния от кризата, категорични са от бранша.