Цените на имотите в Пловдив са с около 40% по-ниски от тези в София, а наемите, които могат да бъдат постигнати, са сходни с тези в столицата.

Така доходността от отдаване на имот под наем в града е по-висока от тази в София и съответно, жилищният пазар е изключително атрактивен за инвеститори. Това показват данни на Bulgarian Properties за жилищния пазар във втория по-големина град в страната.  

По-осезаемото нарастване на цените започна от края на 2016 г., като към 3-тото тримесечие на 2017 г. достигна 11% на годишна база, показва анализът. Средната офертна цена на жилищата в Пловдив е 650 евро/кв.м. за този период, като сделки се сключват дори на по-високи от средните цени - около 700 евро/кв.м., сочат още данните на компанията.

Пловдив е сред най-динамичните жилищни пазари в страната с нараснало търсене и недостатъчно предлагане, което води до ускоряващ се ръст в цените на имотите.

В момента търсенето изпреварва предлагането и макар че на пазара излизат много сгради ново строителство, купувачите са все още предпазливи при покупките "на зелено". Това предлагане се очаква да се усети на пазара след средата на 2018 г., когато строителството на новите сгради ще напредне.

Предпочитаните райони за покупка на имот в града са центърът и Кършияка, районът около Гребната база.

"Търсят се имоти както за основно жилище, така и за инвестиция, като има и чуждестранен интерес към инвестиция поради силния наемен пазар", допълва Цветелина Паскова, старши брокер на Bulgarian Properties.