Чужденци купуват жилища в София, за да ги дават под наем, научи „Монитор”.

Обикновено те предпочитат едностайни или двустайни апартаменти до около 60 000 евро, разположени в квартал с добри комуникации, най-вече метро.

„Причината за интереса на чужденците към столицата ни е логичен, защото тя е най-големият имотен пазар в страната”, обяснява Полина Стойкова от Bulgarian properties. По думите й чужденците са от различни страни, но малко повече са британците. 

„Засега инвестиционните сделки са с имоти от ниския сегмент, защото в него успяваме да предлагаме много добро съотношение между цена и качество. Отделно страната ни е конкурентна заради природните ни дадености”, смята брокерката. 

По думите й скъпи и луксозни апартаменти за даване под наем купуват предимно състоятелни българи. В този сегмент от пазара не можем да привлечем чужди инвеститори, защото трудно можем да се конкурираме с богатите и развити страни от Западна Европа.

В курортите ни чужденците са готови да дават по 25 000-30 000 евро за ваканционно жилище. През последните месеци най-високата цена, на която е била сключена сделка за жилище в наш курорт, е 45 000 евро, сочат данните на Bulgarian properties.

„По-предпочитани са зимните центрове”, смята Стойкова. 

„Поевтиняването в Банско продължава да привлича купувачи, като най-голям е интересът от страна на британците, а руснаците инвестират много по-малко от преди. Почти всички, сключили сделка в ски курорта, идват през почивките си, а през останалото време го дават под наем. За тях е важно ваканционните имоти да бъдат в комплекс с осигурена поддръжка”, уточнява тя. 

По думите й с наближаването на пролетта ще се увеличи и интересът към морските ни курорти.