Ремонтът на покрива и неговата поддръжка са изключително важни за живота на цялата сграда. Често се случва така, че съседите са на различни мнения относно необходимостта от ремонт.

Някои го смятат за ненужен разход, а други просто нямат средствата. Това обаче натоварва бюджета на останалите съвестни живущи в блока. Кога сме длъжни да платим за ремонт на покрива?

Брокер Антон Илиев дава следния пример: Представете си, че живеете в 8-етажен панелен блок с три отделни входа и вие живеете във вход А или във вход В.

Ако е така, и само живущите във вход Б искат ремонт на покрива, то тогава би могло да се направи ремонт само на покрива над техния вход.

Ако живеехте във вход Б и мнозинството от хората гласуват „за“ ремонт то тогава и вие сте длъжни да участвате, защото покривът е обща част на вашата етажна собственост. Но след като покривът на блока над вашия вход не се нуждае от ремонт и мнозинството от хората от вашия вход не са гласували „за“ ремонт, то тогава не се налага такъв.

От техническа гледна точка е най-добре ако всички входове се обединят и направят общ ремонт на целия покрив, казва Илиев. По този начин излиза по-изгодно, а също и за в бъдеще ще имат по-малко проблеми с течове.

Много зависи и от конструкцията на самата сграда, подчертава брокерът. При някои блокове при ремонт на част на покрива се повдига нивото. В последствие водата се оттича към по-ниската част на покрива, който съответно не е ремонтиран и вероятността от течове в тази по-ниска част се увеличава драстично.

Трябва да се внимава с избора на строител, който да извърши ремонта.

Използването на качествени материали е гаранция за липса на бъдещи проблеми с течове и прочие.

При избора на строител хората трябва да са много предпазливи, защото контролът върху качеството на материалите и изпълнението понякога е слаб, предупреждава брокер Калоян Балинов.

Покривът на сградата е обща част и затова ремонтът се заплаща от всички живущи, пропорционално на идеалните им части. Изключение правят само наемателите.

Ремонтът на покрива на блока се заплаща задължително от собственика на жилището, а не от наемателя, категорични са специалистите.

Какво става, когато жилището има нов собственик, а старият има неплатени сметки за минали ремонти?

Да се заплащат задълженията на предишни собственици на имота не е правилно, твърди брокер Кристина Найденова. Според нея те трябва да се издължат доброволно или задълженията им да бъдат потърсени по съдебен път.

Ако съсобствениците отказват да платят за ремонт, за решаването на проблемите се прибягва до Закона за етажната собственост.

Недобросъвестните съседи могат да бъдат принудени да заплатят своята част от разходите.

Винаги обаче е за предпочитане да се търси взаимен консенсус. Така всички въпроси се решават по-бързо и се запазват добрите междусъседски отношения.


Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.