Девет ипотекирани хотела се продават на търг, показва справка в сайта за публични продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители, събщиха от Economynews.bg.

Началната цена на най-евтиния, който е в Добрич, е само 247 140 лв. Най-скъпият е в Разлог и търгът стартира от 3 895 530 лв. Това е втора продан за скъпарския хотел, защото в сайта е записано, че сумата е 80% от първоначалната цена, а при втори търг по закон тя пада с 20 на сто.

Хотелът всъщност е апартаментен комплекс "Пирин парк". Негов собственик е "Бългериан девелопмантс" ООД, а необслужваната ипотека е към СИ Банк. Продават се три блока от комплекса, като всеки от тях има разгъната застроена площ по 590 кв. м.

"Комплексът е между Разлог и Банско", обясни частният съдебен изпълнител Александър Цанковски за Economynews.bg, който е обявил публичната продан. Той се надява да се явят купувачи, въпреки малкото хора, които имат интерес към такива обекти. Офертите на участниците в търга ще се отварят на 8 март в 14 ч. в Районния съд в Разлог.

Кризата и липсата на туристи, а и на купувачи за ваканционни имоти, остави много хотели и апартаментни комплекси недостроени.

Така, ако собствениците не могат да си плащат ипотечните кредити, са загубили имотите си и съдия изпълнители са ги обявили на търг.

В друг от т.нар. хотели в Благоевград на ул. "Вардар" в квартал "Освобождение" се продават накуп отделни апартаменти.

"Сградата обаче е само с Акт 14", призна частният съдебен изпълнител Александър Цанковски.

Според него за този търг може да се явят няколко купувачи, защото общата начална цена на недвижимите имоти е 596 106 лв. и тя била изключително изгодна. Офертите ще се отварят на 9 март след обяд в Районния съд в Благоевград.

Семеен хотел и сграда, построен само до груб строеж, заедно с урегулирания поземлен имот, върху който са, се продават в село Кранево, община Балчик. Общата им начална цена е 484 980 лева. За обектите има две ипотеки към Райфайзенбанк на обща стойност 525 700 евро. Офертите на наддавачите, които участват в търга, ще се отварят на 5 април в Районния съд в Балчик.

В Банско в местността "Кошерината" – се продава терен и хотел. Поземленият имот е с обща площ от 2465 кв. м., като началната тръжна цена е около 83 000 лв. Върху парцела е изграден хотел Спортно-възстановителсн комплекс "Кошерина" с разгъната застроена площ от 4990 кв. м. Неговата начална тръжна цена е 3 118 575 лв. Имотът е собственост на "Кошерина" ООД., за който има ипотека в полза на Юробанк и Еф Джи България. Отварянето на офертите на наддавачите ще е в Районния съд в разлог на 9 март.

Хотел "Олимпик" в град Твърдица също се продава на търг. Хотелът е на площад "Свобода" има четири етажа с разгъната застроена площ от 1330 кв.м. В хотела има ресторант и механа с площ от близо 334 кв. м. Общата начална цена на търга е 408 186 лв., а отварянето на офертите на участниците в търга ще е на 10 март сутринта в РС Сливен.

Днес в Районния съд в Балчик се отварят офертите за търга на семеен хотел в местността Кумбаалар край село Оброчище община Балчик. Заедно с триетажният хотел се продава и парцела, върху който той е построен. Началната тръжна цена е 529 350 лв., което според обявлението на съдебния изпълнител Лучия Тасева е 75% от пазарната оценка на имота.

На фона на 15-те фабрики, които се продават от съдия изпълнители, броят на хотелите с необслужвани ипотеки е по-малък. Всъщност от миналата година агенциите за имоти се опитват да продадат все повече хотели.

През август 2009 г. в най-големия сайт за обяви на недвижими имоти www.imot.bg имаше обяви за близо 800 хотела в страната. Според брокери покупката на хотел не е като тази на апартамент например. В този случай ставало дума по-скоро за покупка на бизнес.

Преди това купувачите трябва да изискат от продавачите данни за запълняемост на легловата база в съответния силен сезон – по Черноморието за лятото, а в планинските курорти – през зимата, както и какви са разходите по поддръжка.

Някои от хотелите обаче ще останат завинаги празни като паметници на предприемаческата лудост, твърдят експерти от имотния бранш.