Хората, които очакват устойчиво намаление на цените на имотите, може да останат разочаровани. От 2020 до 2022 г. недвижимите имоти поскъпнаха осезаемо. Сега цените се успокояват, но все пак през 2023 г. пазарът търси равновесната си точка. Няма да е изненада да има увеличение, но само до 5% - половината от прогнозираната годишна инфлация.

Това мнението БНР-Радио София изрази Антон Андонов, член на УС на Национално сдружение недвижими имоти.

Търсим апартамент на партер с двор или къща в близо до града

По думите му, наистина има фактори, които възпрепятстват пазара, но от друга страна хората смятат инвестицията на спестяванията си в имоти като мярка срещу инфлацията.

Район „Оборище“ е в центъра на София, но съставен от разнородни части. Най-търсени са имотите около Докторския паметник, Ларгото, пл. „Независимост“, ул. „Московска“ и бул. „Дондуков“. Там са и най-високи цените – от 3500 до 6000 евро на кв. м. и обикновено се търсят с инвестиционна цел, например за отдаване под наем (през Airbnb).

Какво ще се случи с цените на жилищата до края на годината

Стойността зависи от местоположението и състоянието на съответната сграда.

Други части на района са предпочитани за живеене. Обикновено по-малки жилища се купуват за даване под наем, за живеене се търсят по-големи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg